Hrady.cz
Ve východní části parku Folimanka pod Karlovským bastionem Novoměstského opevnění lze narazit na stopy podzemního prostoru - vrata do podzemí či železobetonové kopule s větracími štěrbinami. Je to rozlehlý dvoupatrový protiletecký kryt, vznikl pravděpodobně během 2. světové války.
Průduch (pozorovatelna?) v ohybu ulice Bělehradská
Kdo máte k těmto objektům více informací? Děkuji!
Graficke pismenko Ve východní části parku Folimanka pod Karlovským bastionem Novoměstského opevnění lze narazit na stopy jakéhosi podzemního prostoru - vrata do podzemí či železobetonové kopule s větracími štěrbinami. Je to rozlehlý dvoupatrový protiletecký kryt, vzniklý pravděpodobně za 2. světové války a dodnes používaný civilní obranou.
Ťava, 1.7. 2004

popis

Podzemní kryt Folimanka se nachází se ve východní části parku Folimanka, v ulici Pod Karlovem, naproti domu číslo 2. Vznikl na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, v době takzvané „studené války“. Byl budován a následně veden v režimu přísně tajné. Jedná se o štolový typ krytu 3. třídy odolnosti. V krytu je několik studen, dvě toalety, asanační místnost, ošetřovna, dvě kyslíkárny, tři filtroventilační jednotky, dvě prachové