Hrad přestavěný na zámek. Poničený za husitských válek. Obnovu provedli biskupové Jan Roth a Jan Thurzo, kteří zde hostili mnoho vědců a umělců. Za třicetileté války obsazen Švédy. V 18. st. barokně přestavěn. Dnešní podobu dostal zámek v 19. st.
© Luděk Vláčil 05/2017
Přímo v Javorníku můžete navštívit zámek Jánský vrch, který se dominantně tyčí nad tímto malým městečkem.
28.5. 2002
turistické

Zámek je již z dálky viditelnou dominantou města. V jeho okolí (na východní straně města), v sousedství gotického kostela jsou zbytky tvrziště z přelomu 13. a 14. století. Další hrad Rychleby je od místa vzdálen 5 km po červené turistické značce.

Radim Bystroň, 14.2. 2003

Další texty turistické

Jánský vrch

Zřejmě již ve 13.století vznikl na místě dnešního zámku gotický hrad. Za husitských válek byl hrad dobyt. O jeho znovuzrození se v letech 1452-1509 přičinili biskupové Jan Roth a Jan Thurzo. Počátkem 17. století byl hrad modernizován a zvolna se měnil na zámek. V 18.století byl zámek barokně přestavěn.

14.2. 2003

Další texty historie

Timling

Chudý sirotek Gideon Timling pásával v Javorníku kozy. Jeho chudoby a nešťastného osudu využil ďábel a chlapce lehce přelstil. Ukázal se mu jako myslivec a na hochovu odpověď, jak skoncovat se svou chudobou, že by chtěl bydlet na zámku, poradil mu neznámý cizinec, aby mu nejdříve podepsal vlastní krví listinu a pak že mu poradí, jak se do zámku dostane. Chlapec, i když s hrůzou, tak učinil a myslivec mu nařídil, aby se hlásil o místo zámeckého zahradníka. Gideona si všiml kníže-biskup, který tu právě pobýval, zželelo se mu jeho bídy a poslal na studia. Když se po letech vrátil a dospěl, udělal ho biskup hejtmanem na javornickém zámku. Timling se přijel ujmout svého úřadu na zámek plný blaženosti při vzpomínce, jak před léty pásával kozy a neměl co do úst. Tu se mu zjevil neznámý myslivec a popřál mu jízlivě, aby si dosti užíval na tomto světě zbývající léta. Gideon Timling, zámecký hejtman, jej však odbyl a popřel,…  číst dále

Jan F. Teister - kronikář farnosti Starý Bohumín, 26.3. 2005

Půdorysný plán