Biskupská mincovna v Kroměříži byla postavena r. 1665 a sloužila olomouckým biskupům. Ti měli po staletí od panovníka privilegium ražby. Ukončení provozu r. 1759. Poté zde byly byty zaměstnanců zámku. Rekonstrukce v 90. l. 20. stol., od r. 1998 je zde muzeum moravského mincovnictví.
Biskupská mincovna (vlevo) a bývalý mlýn, budovy byly navzájem propojeny.
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Jedním z mála míst u nás, kde se oficiálně mohly razit mince, bylo město Kroměříž. Biskupská mincovna byla vybudována v roce 1665, kdy ji nechal zřídit olomoucký biskup Karel II. z Lichtensteinu - Castelkorna. Mince se zde razily od r. 1666. Budova mincovny stojí nedaleko zámku, severozápadním směrem, při zdejších tenisových kurtech a koupališti. Samotná licence ražby byla udělena Kroměříži již v listině 5. 1. 1608 císařem Rudolfem II., který povolil kardinálu Dietrichsteinovi přenesení mincovního práva olomouckých biskupů ze zaniklého hradu Podivína. Tuto licenci k hradu tehdy zajistil biskup Jindřich Zdík (1126 - 1150). Ražba se tak v Kroměříži prováděla od roku 1613 (zpočátku ve staré mincovně) do zrušení mincovny v roce 1759. Olomoucké biskupství drželo v Kroměříži privilegium ražby téměř jeden a půl století! Ražba v biskupské mincovně byla prováděna s pomocí vedlejšího vodního mlýna na svou dobu velice moderními stroji, jejichž válce byly vyrobeny v pernštejnských hamrech a umožňovaly vysoce efektivní ražbu. Roku 1668 budova mincovny vyhořela a musela být urychleně obnovena. Že byla mincovna důležitým podnikem dokládá i to, že produkovala víc mincí než císařská mincovna ve Vratislavi. To samozřejmě rozčilovalo císařskou administraci, která neustále usilovala o odejmutí mincovního práva olomouckým biskupům. Nakonec se zde časem ražba omezila a za Leopolda II. Bedřicha Egkha (1758 - 1760) se zde razily již pouze intronizační medaile. Stroje byly později na popud Marie Terezie převezeny do Vídně. Mince se tak nakonec biskupům razily ve Vídni pod dohledem úřadů. Posledním se stává arcibiskup Rudolf Jan (1819 - 1831), s kterým tradice mincí s erbem olomouckých biskupů končí. Po zrušení mincovního práva byla budova mincovny upravena na byty zaměstnanců zámku, později značně zchátrala. V 90. letech 20. století prošla rekonstrukcí a bylo v ní zřízeno…  číst dále
Ivo Rozehnal - zdroje web zamek.kromeriz.cz, numismatika.cz a materál infocentra KM (doplněno redakcí podle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., kolektiv autorů, Libri 2002, 17.7. 2013
Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kroměříž