Biskupská mincovna v Kroměříži byla postavena r. 1665 a sloužila olomouckým biskupům. Ti měli po staletí od panovníka privilegium ražby. Ukončení provozu r. 1759. Poté zde byly byty zaměstnanců zámku. Rekonstrukce v 90. l. 20. stol., od r. 1998 je zde muzeum moravského mincovnictví.
Hlavní obrázek místa
Biskupská mincovna (vlevo) a bývalý mlýn, budovy byly navzájem propojeny.
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Jedním z mála míst u nás, kde se oficiálně mohly razit mince, bylo město Kroměříž. Biskupská mincovna byla vybudována v roce 1665, kdy ji nechal zřídit olomoucký biskup Karel II. z Lichtensteinu - Castelkorna. Mince se zde razily od r. 1666. Budova mincovny stojí nedaleko zámku, severozápadním směrem, při zdejších tenisových kurtech a koupališti. Samotná licence ražby byla udělena Kroměříži již v listině 5. 1. 1608 císařem Rudolfem II., který povolil kardinálu Dietrichsteinovi přenesení mincovního práva olomouckých biskupů ze zaniklého hradu Podivína. Tuto licenci k hradu tehdy zajistil biskup Jindřich Zdík (1126 - 1150). Ražba se tak v Kroměříži prováděla od roku 1613 (zpočátku ve staré mincovně) do zrušení mincovny v roce 1759. Olomoucké biskupství drželo v Kroměříži privilegium ražby téměř jeden a půl století! Ražba v biskupské mincovně byla ...
Ivo Rozehnal - zdroje web zamek.kromeriz.cz, numismatika.cz a materál infocentra KM (doplněno redakcí podle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., kolektiv autorů, Libri 2002, 17.7. 2013

    Vložit do oblíbených
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kroměříž

    Místa v okolí

    Načítám seznam míst
    Kontaktní informace
    Biskupská mincovna
    Na Sladovnách
    767 01 Kroměříž
    Tel: (+420) 573 334 890
    http://www.zamek-kromeriz.cz/sbirky-expozice/biskupska-mincovna/
    Základní informace místa
    ID místa: 11305
    Typ místa: ostatní
    Podkategorie: palác, dům
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: v návštěvních hodinách
    Uveřejněno: 4.9.2013
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama