důl Michálka

důl Jan Nepomucký, Johann Michaeli Schacht, důl Michaeli
Uhelný důl založený r. 1855 Janem Nepomukem Wilczkem. Za hr. Jana Marii Wilczka přeměněn na hlubinný. R. 1954 připojen k dolu Jan Cingr (Michal). Těžba ukončena r. 1976. Poté odstraněny těžní věže. Soubor budov z režného zdiva – technická památka.
majestátní budova bývalého dolu
© Jan P. Štěpánek 11/2008
Areál bývalého dolu Michálka na rozhraní ostravského městského obvodu Slezská Ostrava a Michálkovice patří mezi významné technické památky města. Jeho název prošel vývojem od dolu Jan Nepomucký, přes Johann Michaeli a Michaeli až po lidovou Michálku. Soubor budov z tmavě červeného režného zdiva vytváří ucelený komplex s vysokou architektonickou hodnotou. Ta byla narušena pouze nesmyslnou demontáží starých ocelových těžních věží po ukončení těžby v 70. letech 20. století. Areál dnes slouží jako sídlo několika menších podniků a firem.
historie

Důl byl založen roku 1855 majitelem slezskoostravského panství hrabětem Janem Nepomukem Vlčkem (Wilczkem), po kterém dostal i své pojmenování – důl Jan Nepomuk. Za hraběte Jana Marii Wilczka byl mělký důl přeměněn na hlubinný s těžní šachtou zvanou Jan Michaeli, později jen Michaeli či lidově Michálka. Těžba uhlí probíhala v porubských a jakloveckých vrstvách. Wilczkové využili v pozdější době zastavení těžby na Zwierzinových dolech a k dolu Michaeli připojili velkou část dolu Zwierzina II – Josef. Úředně důl zanikl k 1. lednu 1954, kdy byl připojen pod důl Petr Vintr v Michálkovicích (dnes důl Michal). Fakticky na něm byla těžba ukončena až v roce 1976. Konečná rozloha důlního pole činila 190 ha a důl obsahoval tři těžní jámy s hloubkou 730 m. Po ukončení těžby byly bývalé jámy zasypány a staré těžní věže nešťastně demolovány.

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Slezská Ostrava