Koncem 16. stol. (1567), za Hanuše Haugvice z Biskupic stávala v Chropyni tvrz. O deset let později mu císař Rudolf II. povolil stavbu nového sídla – hradu. Hrad nebyl nejspíše ani dostavěn, protože Haugvic krátce na to zemřel a hrad zpustl.
Zahrady mezi rybníkem a částí Hrad - zde někde nedokončené sídlo stávalo
Při návštěvě Chropyně je pozornost návštěvníků věnována hlavně zámku. Při procházce okolo zámeckého rybníka, půjdete-li po cestě při jeho východním břehu směrem na Plešivec, můžete navštívit i místo, kde koncem 16. století stával hrad. Dnes po něm zbylo jen historické pojmenování této polní tratě „Hrad“.
historie

Koncem 16. stol. (1567), v době kdy chropyňský statek získal Hanuš Haugvic z Biskupic, stávala v Chropyni tvrz. Právě jemu asi o deset let později povolil císař Rudolf II. stavbu nového sídla – hradu. Podle některých autorů nebyl hrad ani dostavěn, protože Haugvic krátce na to zemřel a hrad zpustl.

Další texty historie
Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Chropyně