Výšinné slovanské hradiště na Svatovavřineckém vrchu bylo rozlohou 13 ha největším svého druhu v západních Čechách. Bylo založeno na počátku 9. stol. a obýváno až do konce 12. stol. Mělo strategickou polohu při Řezenské stezce, která byla v raném středověku nejdůležitější spojnicí Čech a Bavorska.
Tasnovické hradiště
Výšinné slovanské hradiště na Svatovavřineckém vrchu bylo největším svého druhu v západních Čechách. V jeho areálu stojí raně gotický kostel z 2. poloviny 14. století, sousední hřbitov je ještě starší, pohřbívalo se na něm už v 11. století. Prostor hradiště je volně přístupný odbočkou z modře značené turistické trasy z Tasnovic do Mířkova.
Jiří Špaček, 30.7. 2022
historie

Tasnovice jsou raně středověké hradiště u stejnojmenné vesnice severozápadně od Horšovského Týna. Nachází se na Svatovavřineckém vrchu západně od vesnice poblíž kostela sv. Vavřince na levém břehu Radbuzy naproti vesnici Štítary. Spolu se zmíněným kostelem je hradiště chráněno jako kulturní památka ČR. Pravděpodobně byla lokalita osídlena již v pravěku, ale konkrétní období nelze na základě dostupných nálezů přesněji určit. Skutečně prokázané je až raně středověké osídlení počínaje 8. stoletím. Výstavba hradiště souvisela s významnou Řezenskou stezkou, která spojovala Čechy s bavorským Řeznem. Pravděpodobně v průběhu 12. století byl v areálu hradiště postaven tehdy nejspíše románský kostel sv. Vavřince. Trojdílné hradiště o rozloze asi 13 ha stávalo na vrchu obtékaném ze dvou stran řekou Radbuzou. Nejvyšší část vrchu zaujala přibližně kruhová akropole, jejíž opevnění se v podobě valu dochovalo nejlépe. Ve východní části akropole stojí…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 30.7. 2022

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Tasnovice