Pozdně gotická původně věžová tvrz prošla v 19. století přestavbou na obytnou budovu. Přitom byla rozšířena a získala dnešní fasádu.

Popis kalenické tvrze (citace z literatury)

Budova tvrze č. p. 50, zv. Hvížďalka, je dosud zachována v dnešním zámeckém parku, v podobě jednopatrového stavení obdélného půdorysu se zvalbenou sedlovou střechou. Průčelí nesou stopy jednoduché klasicistní úpravy se symetrickým rozvrhem oken, převážně dosud osazených v líci, nad přízemím obíhá prostý kordonový pás. Před vstupní severozápadní průčelí byla při úpravě v 19. století postavena kamenná rampa, přístupná bočními schodišti. Starší původ budovy připomíná zvenčí jen sklepní okénko na severozápadním boku, rámované okosenými žulovými kvádry. Zdá se, že jádro středověké tvrze, v renesanci přestavované a kolem roku 1530 dobyté a vypálené, tvořilo původně věžové stavení obsažené v severovýchodní polovině dnešního objektu. Pouze tato část, s výrazně silnější obvodovou zdí (130 - 110 cm) je podsklepena. Sklepní prostor, přístupný chodbou pod vnější rampou, má dnes omítnutou valenou klenbu půleliptického průřezu a je přisvětlovaný zmíněným gotickým okénkem. Čelo sklepa na vstupní straně je v koutě probráno pravoúhlou schránkou. Podobně v přízemí je v této části jediný prostor, sklenutý zde valeně s dvojicí styčných trojúhelných výsečí, jejíž omítkové hrany byly vytaženy do menších hřebínků. Půleliptická čela klenby vybíhají dnes rovnou z úrovně podlahy. Druhá polovina přízemí obsahuje vstupní síň pod segmentovou klenbou a navazující komory pod plackovými klenbami z 19. století. Schodiště při pravém boku síně stoupá odtud do plochostropého prvého patra. Tvrz dosud ze tří stran obklopuje okrouhlé opevnění se zdvojeným příkopem a valem, pouze před vstupním průčelím již chybí. Průměr tvrziště je cca 35 x 20 m, hloubka příkopu od koruny valu obsahuje dnes místy 3,5 m.
Kašička František, Nechvátal Bořivoj: Tvrze a hrádky na Strakonicku, Strakonice 1986, 25.11. 2003
historie

ozdně gotická tvrz zvaná Hvížďalka v zahradě jižně od budov dvora ve vsi, 13 km západně od Strakonic. Pozdně gotickou věžovou tvrz s valeně klenutým sklepem a přízemím obklopoval příkop s valem a vnějším příkopem, zachovaným na východní, jižní a západní straně. Příkopy bylo snad možné zatápět vodou z nedalekého potůčku. Klenba sklepa je dodatečná, ve sklepě je zachována původní valounová dlažba vyspádovaná do odtoku ve východní stěně. Kolem poloviny 19. stol. byla tvrz rozšířena západním směrem a klasicistně přefasádována.

Kol., Encyklopedie českých tvrzí, II. díl (K-R), Praha 2000, 25.11. 2003

Další texty historie

Jednopatrová budova pozdně gotické tvrze č. p. 50 zvaná Hvížďalka, obklopená dosud částečně příkopem a valem, zachovala v rozlehlém parku pod dvorem, 75 m od návesní kapličky. Podobu původně věžovité budovy poznamenala především klasicistní přestavba.

Michálek Jan, Památky Strakonicka ze země a ze vzduchu, Strakonice 2003, 25.11. 2003

půdorys tvrze s valovým opevněním