Renesanční patrový zámek, postavený místo staršího sídla Janem Horčicem z Prostého r. 1603 podle rožmberské Kratochvíle. V18. století upravován za Gfässerů a Talacků z Ještětic. Zajímavý portál a erbovní deska nad vstupem, hodnotný dvůr s pivovarem.
Nároží zámecké budovy od severu
Zajímavé renesanční sídlo či zámek v Bratronicích s budovami dvora, kaplí a pivovarem se nachází uprostřed obce, asi 8 km jižně od Blatné.
Filip Matoušek, 8.4. 2005

Historie a popis

Ves Bratronice se poprvé uvádí k roku 1228 jako majetek svatojiřského kláštera. Roku 1361 se poprvé objevuje v predikátu ve jménu Mikuláše z Bratronic, což by mohlo svědčit o existenci feudálního sídla. Vladykové z tohoto rodu drželi zdejší zboží až do roku 1509, kdy jej získal Smil ze Sedlce. Po krátkém období v majetku pánů z Mirovic se kolem roku 1575 ujímá držení Bratronic hejtman prácheňského kraje Jan Horčice z Prostého, který nechal místo staré nevyhovující tvrze vystavět roku 1603 nový zámek. Po jeho smrti roku 1616 připadly Bratronice se sousedním Zábořím a Bezděkovem jeho dceři Saloméně Vratislavové z Prostého. Saloménina dcera Markéta Lažanská a rodina Lažanských z Bukové pak načas spojila bratronické zboží s Manětínem. V 18. století se zámek stal znovu sídlem – tentokrát rodiny Gfässer a poté Talacků z Ještětic. Dnes je v soukromém majetku a není přístupný veřejnosti. Starší feudální…  číst dále

F. Kašička - B. Nechvátal: Tvrze a hrádky na Strakonicku. Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích, 1986., 9.4. 2005

Další texty historie
Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Bratronice