Historie Chichen Itzá sahá do roku 300 n. l. Tehdy spojeno jen s civilizací Mayů. Po roce 900 přišli Toltékové. Vznikla kultura maysko-toltécká. Dominantní stavbou areálu je čtvercová Kukulkánova pyramida. Mnoho dalších staveb, observatoř, plošina Tzompantli, Chrám válečníků, hřiště na pelotu a mnoho dalších.
Bývalé indiánské město Chichen Itzá v Mexiku
Kukulkánova pyramida, Quetzalcoatlova pyramida
© Pavel Vítek 07/2003
Graficke pismenko Bývalé indiánské město Chichen Itzá leží v severní části mexického poloostrova Yucatan, na území stejnojmenného spolkového státu Yucatan. Indiánské město je vzdáleno asi 170 km od Karibského moře, západním i východním směrem, leží uprostřed mezi dvěma zálivy tohoto moře.

historie

Historie Chichen Itzá sahá do roku 300 našeho letopočtu a jeho původní název byl údajně Uccyabal. Rozvoj a kulturní vývoj tohoto významného mayského města byl velmi pomalý. Velkého rozkvětu se dočkalo v pozdním klasickém období Mezoameriky, tedy v letech 750 – 900 n. l. Tehdy bylo spojeno výhradně jen s civilizací Mayů. Po roce 900 však přišli do Chichen Itzá Toltékové, kteří jej obsadili a vytvořili zde zcela novou kulturu, která je nazývána

popis

Dominantní stavbou celého areálu je mohutná čtvercová Kukulkánova pyramida, jejíž hlavní schodiště je obráceno na sever. Pyramida byla zasvěcena mayskému bohu slunce a nebes Kukulkánovi (maysky Quetzalcoatl), kterému se rovněž říká Opeřený had. Pyramida je často nazývána také španělským pojmenováním El Castillo, tedy „hrad“. Stavba je krásně souměrná a působí velmi majestátně. Její vrchol se nachází ve výšce 24 metrů a vede na něj u každé strany

Mexiko