Barokní zámek vznikl přestavbou pův. gotické tvrze z 2. pol. 14. stol. Kolem r. 1550 tvrz přestavěl na renesanční zámek Mikuláš Hrzán z Harasova. Zámek několikrát vystřídal majitele a za Windischgrätzů byl v 18. stol. barokně stavebně upraven. Na poč. 19. stol. v majetku podnikatele A. Schöllera.
Graficke pismenko Zámek na severozápadním okraji Prahy. Dostanete se sem městským autobusem od stanice metra Českomoravská, nebo pěšky z Vinoře po žluté turistické značce přes příjemný Vinořský háj.
Iva Synková, 31.3. 2004

Výstavy, tvořivé dílny, hotel, restaurace, literární kavárna atp.
    Na zámku jsou výstavní prostory, kde je řada zajímavých expozic, pořádají se zde různé akce s tvůrčím programem. Je zde také hotel, restaurace, jezdecká společnost Ctěnice (možnost projížděk na koni), zámecké zahradnictví a literární kavárna s pravidelným programem.
    Současné výstavy a program na zámku:
    Barvy a tvary Matky Země – bohatství přírody očima dětí celého světa (22. 4. - 8. 9. 2013). Výstava se koná v rámci oslav Dne Země. Přináší díla dětí z celého světa, je výběrem nejlepších oceněných prací 38. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2010. Do tohoto ročníku, který byl zasvěcen Mezinárodnímu roku biodiverzity, zaslalo své práce plné brouků, motýlů, ryb sladkovodních i mořských, ptáků, divokých i domácích zvířat,

Dopravní spojení:
    MHD – Metro trasa C, stanice Letňany, bus č. 185 a 302 do stanice Ctěnice nebo č. 259 / 375 / 378 směr Vinoř do stanice Vinořský hřbitov, dále pěší trasa po žluté turistické značce dva kilometry lesoparkem. MHD - Metro trasa B, stanice Palmovka, bus 185 nebo 302 do stanice Ctěnice (mimo víkendy). Autem - dálnice D8 – hnědé směrovky zámek Ctěnice.

historie

Barokní zámek získal dnešní klasicistní podobu v 2. pol. 18. stol., když byl v majetku Windischgrätzů. Původně zde stála pětiboká gotická tvrz z 2. pol. 14. stol., která byla v 16. stol. Mikulášem Hrzánem z Harasova renesančně rozšířena. Zámek vystřídal řadu majitelů, od r. 1949 byl v majetku vídeňského velkoobchodníka Alexandra Schöllera. Po 2. světové válce patřil zámecký zámek Státnímu statku hl. m. Prahy a sloužil jako ubytovna, později zde