Zbytky hradu nejasného jména a založení, spojovaného se jmény Skara či Hostyně, snad i kolébka rodu pánů z Pardubic. Zachován dvoudílný areál chráněný příkopy a valy s pozůstatky opevnění a obytné budovy, upravovaný poč. 19. st. při stavbě obory.
Severozápadní nároží jádra - val s příkopem
Zbytky hrádku u Úval, známého někdy též jako Skara, leží na okraji širokého výběžku do údolí potoka Výmoly jen necelý kilometr jihozápadně od centra Úval a přibližně 300 metrů vzdušnou čarou od hlavní silnice do Českého Brodu. Nejlepší je vydat se z Úval směrem na Dobročovice a asi 200 metrů za hlavní silnicí uhnout vpravo cestou k rodinným domkům. Pokračujte ulicí až na konec a v místech, kde cesta zahýbá vlevo a poté končí u vrat oplocené zahrady, pokračujte přímo rovně pěšinou mezi ploty. Pak již stačí jen sejít několik desítek metrů dolů po svahu, přejít malý potůček a zprava obejít několik chat, které se již (bohužel) nacházejí v areálu původního hradu, respektive jeho jádra.
Filip Matoušek, 20.7. 2005

Dějiny hradu
    I když samotné městečko Úvaly leží jen několik kilometrů od okraje hlavního města na silnici č. 12 směřující na Český Brod a Kolín, patří zbytky zdejšího hradu mezi velmi málo známé památky středočeského kraje a v turistických mapách jej budete hledat marně. Stejně tak je velmi málo známá i jeho historie a hrad se dle různých interpretací písemných pramenů objevuje v literatuře pod jmény Skara, Stará

Popis zbytků hradu
    V areálu hradu je dodnes jasně patrné jeho rozdělení na předhradí na západě a severu a jádro situované na nejvíce chráněné východní straně na okraji svahu nad přítokem Výmoly. Velmi dobře je dodnes patrný příkop a val chránící předhradí od planiny na jihu a západě. Samotné pětiúhelné jádro je dodnes vymezeno výrazným valem a dosud poměrně mohutným, místy až 6 metrů hlubokým příkopem. Jihozápadní

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Úvaly