Tvrz nejasné podoby a historie přestavěná koncem 17. století budějovickými měšťany Puutschögly na barokní zámeček. Od r. 1736 majetkem města České Budějovice, od r. 1887 obce Doubravice. Obdélná patrová budova je dnes užívána k bydlení.
Zámek v Doubravici - celkový pohled od východu
Nevelká obec Doubravice leží 5 kilometrů jihovýchodně od Českých Budějovic nad silnicí na Trhové Sviny. Jednu stranu návsi uzavírá jednopatrový raně barokní zámek s věžičkou. Areál přilehlého dvora je přístupný barokní bránou s bosáží. Objekt je v současnosti využíván jako byty.
Jiří Cukr, 16.7. 2006

historie

První zmínky o Doubravici jsou z roku 1267, kdy byl majitel jakýsi Sudimír. Zda původní tvrz založil on anebo až jeho potomci není možné bezpečně určit. V neznámé době přešla do majetku Rožmberků, ale v roce 1555 ji získal Mikuláš Humpolec z Tuchoraze a po něm řada dalších drobných rodů - z Hřebene, Frokštejnové z Načeslavic a Řepičtí ze Sudoměře. Krátce ves i s tvrzí vlastnil i don Baltazar Marradas, v

popis

Zámek stojí v jihozápadní části obce a tvoří severní křídlo bývalého panského dvora. Protáhlou patrovou budovu kryje sedlová střecha, uzavřená na obou koncích volutovými štíty. Z prostředka hřebene vyčnívá střešní vížka s cibulovitou bání a je v ní zavěšen zvon, odlitý ve 2.pol.17.stol. pražským zvonařem Mikulášem Loewem. K jižnímu, nádvornímu průčelí je přisazen rizalit a na fasádě jsou

Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka, D.Kovář, Historicko-vlastivědný spolek, Č.B. 2011, Jaroslav Špiroch , 30.5. 2014
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Doubravice