Pozdně barokní kostel sv. Anny nechala v letech 1759-1767 postavit tehdejší majitelka panství Marie Terezie, vévodkyně Savojská. Je to jednolodní neorientovaná stavba s obdélným presbytářem, nad hlavním průčelím vystupuje hranolová věž s cibulovou bání. Zařízení kostela je barokní.
Kostel sv. Anny
© Jiří Špaček, 05/2015
Ves Škvorec je prvně připomínána r. 1279, její historický status městyse z r. 1497 byl obnoven r. 2006. Nachází se při východním okraji Prahy na silnici II/101, která tvoří uzavřený okruh kolem hlavního města. Nejbližší nádraží Úvaly na páteřní trati 010 je vzdáleno asi 3 km severně. Městys je snadno dostupný pražskými příměstskými autobusy od stanice metra A Skalka. Městysem prochází červená turistická značka od železniční zastávky Praha-Klánovice do Říčan, žlutá značka vede ze Škvorce do Mukařova.
18.7. 2015
historie

Filiální kostel sv. Anny ve Škvorci nechala v letech 1759-1767 postavit tehdejší majitelka panství Marie Terezie, vévodkyně Savojská, rozená kněžna z Liechtensteinu (1694-1772). Pozdně barokní kostel vyrostl zřejmě na místě zbořeniště staršího kostela. Škvorec podle historických záznamů měl totiž kostel neznámé gotické podoby již v r. 1356. Nynější kostel je jednolodní neorientovaná stavba s obdélným presbytářem, ke kterému jsou připojeny postranní prostory na půdorysu protaženého půlkruhu, na něž vedou šnekovitá schodiště. Nad hlavním severním průčelím vystupuje z volutového štítu nízká hranolová věž, krytá cibulovou bání. Průčelí i další stěny jsou členěny vpadlými poli. Presbytář a loď s vyplněnými kouty jsou členěny pilastry a sklenuty plackami a podvojnými pásy, které vybíhají z přístěnných pilířů. Závěr presbytáře je sklenut konchou. V lodi je barokní kruchta. Zařízení kostela je barokní. Hlavní oltář má rokokový rámec…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací městyse Škvorec a farnosti Úvaly), 19.7. 2015

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Škvorec