Terénní pozůstatky zaniklého hrádku na ostrohu nad řekou Olší v severozápadní části obce Hrádek nad Olší. Z hrádku se dochovalo poškozené centrální jádro a porušený šíjový příkop. Dnes soukromý pozemek.
Pohled z nejvyššího místa jádra, zároveň jeho čela, na rodinný dům stojící v šíjovém příkopu
Tuto poměrně málo známou lokalitu naleznete v severozápadní části obce Hrádek ve Slezsku, necelých 200 m od hlavní silnice z Českého Těšína do Čadce a jen asi 150 m jihozápadně od benzínové čerpací stanice před obcí. Místo opevnění se rozkládá na ostrohu sevřeném řekou Olší po celé jeho západní délce a bezejmenným potokem, který se k lokalitě přimyká od jihovýchodu. Tento potok chrání severovýchodní stranu a na severu se pod hrádkem vlévá do Olše. Plošina jádra, ostroh, byla původně od okolního terénu chráněna příkopem, zřejmě čtvrtkruhového tvaru. Ten však byl do dnešní doby poměrně dost destruován novějšími úpravami. Stále je však velmi zřetelný. Na jeho upraveném dně dnes stojí rozlehlý rodinný dům pana Pilcha a blízká kůlna, za níž je nad řekou původní rozsah příkopu nejpatrnější. Bohužel i zde si můžeme udělat představu pouze o jeho šíři, která dnes činí 12 m, nikoliv o jeho hloubce z důvodu zavezení dna pro potřeby výběhu drůbeže. K původnímu příkopu může náležet i výběžek v podobě valu směřující k severu od rodinného domu nad druhotně zařízlou místní komunikací. Plošina jádra má velmi nepravidelný půdorys. Obecně by se dal charakterizovat jako podlouhlý trojúhelníkovitý s nejkratší stranou na čele lokality nad příkopem a s úzkým vrcholem nad soutokem obou vodotečí. Dle katastrální mapy z počátku 19. století, kde je jádro lokality zakresleno, je možno soudit, že původní plocha jádra měla tvar oválný. Délka celé lokality činí 70 m a šíře 40 m. Přibližně ze středu západní strany jádra vybíhá nad řeku Olši čtvercový výběžek 7 x 7 m, jehož jihozápadní nároží je nad řekou zakončeno výrazným skaliskem. Plocha hrádku je mezi tímto výběžkem a nejsevernějším cípem lokality erodovaná a sesutá do Olše, nikoliv přímo k Olši. Samotná plocha jádra je v jižní polovině mírně převýšená. V její východní části je patrné mírně vyoblení směrem do středu jádra,…  číst dále
Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdeckomístecku, 2006, 13.8. 2006

Půdorys lokality dle J. P. Štěpánka
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek