Románský kostel z poč.13.st. Za husitských válek pobořen a obnoven až okolo roku 1653. V l. 1712–13 rozšířen o nový presbytář, zákristii a předsíň. V 2. pol. 18.st. barokně přestavěn interiér. Kolem kostela býval hřbitov, dodnes obehnaný ohradní zdí.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Čelákovicích
Pohled na kostel od čelákovické tvrze
© Pavel Vítek 07/2007
Město Čelákovice leží 15 km od severovýchodně od okraje Prahy (Horní Počernice) a 9 km jihovýchodně od Brandýsa nad Labem. Leží na trase cyklostesky Pojizeří. Čelákovicemi prochází železniční trať č. 231 Praha – Lysá n. Labem – Kolín a č. 074 Čelákovice – Brandýs nad Labem – Neratovice.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie leží v centru historické části města, vedle čelákovické tvrze, dnes upravené na muzeum.
V okolí najdeme několik turisticky zajímavých lokalit, zámek v Brandýse nad Labem, město Stará Boleslav a skanzen v Přerově nad Labem.

historie

Nejstarší písemná zpráva o Čelákovicích je z roku 1290, kdy zde stál kostel a u něho tehdy ještě dřevěná tvrz. Románský kostel Nanebevzetí Panny Marie pochází z počátku 13. století, za husitských válek byl vypálen a pobořen. Obnoven byl až okolo roku 1653. Při přestavbě v letech 1712 – 1713 byl rozšířen o nový presbytář, sakristii a předsíň. Při dalších úpravách kostela v druhé polovině 18.

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Čelákovice