Jednolodní barokní kostel s obdélným pravoúhlým presbytářem a věží z roku 1742.
Pro ty, kteří se do Úval vydají automobilem, stačí najet na silnici číslo 12, což je silnice na Český Brod a sjet exitem na Úvaly. Pro ty, kteří se vydají do malebného městečka vlakem, tak směrem na Pardubice. Zastávka Úvaly je hned první po pražských částech a cesta vlakem trvá zhruba 18 minut z centra Prahy. Kostel Zvěstování Panny Marie je cca 300 metrů od nádraží, hned vedle školy a potoka. Poblíž kostela si můžete prohlédnout památník Arnošta z Pardubic, který byl postaven v roce 1857 nebo budovu školy, která je postavena v pseudorenesančním slohu. Za povšimnutí stojí i brána u hotelu „ U lva“, která je barokní.
Aleš Marek, 15.12. 2005
historie

Kostel je postaven v barokním stylu z roku 1742. Budova je jednolodní , obdélná s pravoúhlým presbytářem, s obdélnými přístavky a oratoří po stranách a se západní hranolovou věží s cibulovou bání. Presbytář je sklenut valenou klenbou s lunetami. Zařízení: hlavní oltář pochází z roku 1720 , je barokní, sloupový, portálový se sochou Panny Marie v nice uprostřed a dvěma sochami po stranách a s plastickou výzdobou nástavce ze školy od mistra M.B.Brauna. Další dva drobné boční oltáře z roku 1720 jsou barokní, portálové. Kazatelna je pseudobarokní s obrazem Zvěstování Panny Marie z poloviny 17. století. Kostelní varhany pocházejí z doby okolo roku 1725. U kostela je socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1701, ale díky nekvalitním opravám a zásahům je značně narušen její barokní charakter.

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý/, 15.12. 2005

půdorys kostela