Netradiční rozhledna nad obcí Kostelní Hlavno vznikla r. 2011 z bývalé vojenské hlásky získané bezúplatně od armády. Vyhlídková plošina ve výši 8 m je přístupná kdykoli po dohodě se správcem a poskytuje výhled na Kokořínsko, Prahu, Říp a České středohoří.
Rozhledna Kostelní Hlavno
© Jiří Špaček, 05/2015
Obec Kostelní Hlavno leží na křižovatce silnic III. třídy od Hlavence, Sudova Hlavna, Tuřice a Mečeříže. Nejsnadněji je dostupná od exitu 21 na rychlostní silnici R10 u Tuřice, od nějž je vzdálena asi 4 km západně. Rozhledna se nachází severně od okraje obce po levé straně silnice do Mečeříže. Po této silnici je vedena i dlouhá okružní naučná stezka Krajinou Rudolfa II. Vychází z Brandýsa nad Labem a přes Lysou nad Labem a Benátky nad Jizerou se tam po 65 km zase vrací.
Jiří Špaček , 15.5. 2015
historie

Obecní zastupitelsvo v Kostelním Hlavně se r. 2009 rozhodlo podpořit turistický ruch výstavbou netradiční rozhledny. Získalo bezúplatným převodem od Ministerstva obrany ČR bývalou vojenskou strážní věž, kterou nechalo převézt z vojenského areálu ve Slaném a postavit ji na návrší severně nad obcí v těsné blízkosti silnice do Mečeříže. Kovová konstrukce o celkové výšce 11 metrů má čtvercovou plošinu s ochozem ve výši asi 8 metrů a uprostřed je strážní budka. Výstup na rozhlednu není pro každého, vede na ni totiž šikmý kovový žebřík s 28 úzkými a příkrými schody. Z vrcholu je výhled na Kokořínsko, okolí Prahy, Říp a České středohoří, jen k severu je výhled omezen vyšším obzorem. Rozhledna byla postavena v průběhu roku 2011 a slavnostně otevřena 8. října téhož roku. Rozhledna stojí na uzavřeném oploceném pozemku a na vstupní brance je informace o spojení na správce (p. Petr Dušička, tf. 606 394 963), který za…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací obce a různých internetových pramenů), 15.5. 2015

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Kostelní Hlavno