Drobný klánovický kostelík vznikl v letech 1911-1912 jako novorománská kaple Matky Boží pro tehdejší osadu příslušnou k obci Šestajovice. S pozdějším rozvojem samostatné obce Klánovice se pak změnil na filiální mariánský kostel farnosti Jirny.
Klánovický mariánský kostel
© Jiří Špaček, 03/2015
Klánovice nemají dlouhou historii. Vznikly r. 1878 díky podnikavosti soudního písaře Václava Klána na místě někdejšího poplužního dvora v sousedství Šestajovic a dostaly po něm jméno. O 5 let později byla nově zřízena zastávka na železniční trati z Prahy do Pardubic a České Třebové a kolem ní vyrostla osada Kolodějské Zálesí. Sloučením zmíněných dvou osad r. 1920 vznikla samostatná obec Klánovice, která se stala vyhledávaným místem odpočinku pražské smetánky a luxusního bydlení uprostřed lesů. Byly tu zřízeny dokonce lázně, ty však po 2. světové válce zchátraly a zanikly. Roku 1974 byly Klánovice připojeny k Praze a od r. 1990 tvoří samosprávnou městskou část zvanou Praha-Klánovice na východním okraji hlavního města. Téměř celé její území leží v přírodním parku Klánovice-Čihadla vyhlášeném r. 1991 na rozloze přes 900 ha. Klánovicemi prochází severojižním směrem silnice spojující Koloděje a Újezd nad Lesy (dnešní městské části Prahy) se Šestajovicemi. Městské autobusové linky zajišťují spojení Klánovic s konečnou stanicí metra Černý Most na trase B, nejrychlejší spojení s centrem Prahy však představuje železnice. Klánovicemi prochází několik značených cyklotras a turisticky značených cest.
Jiří Špaček , 13.3. 2015
historie

Novorománský kostel Nanebevzetí Panny Marie byl v Klánovicích založen v letech 1911-1912 původně jako kaple Matky Boží. Stojí v jejich dnešní severní části v parkově upraveném a rozšířeném místě ulice V Pátém. Je to neorientovaná stavba s věžičkou na hřebenu střechy a s vitrážovými okny, z nichž každé kostelu věnovala některá z místních rodin. Největší je kruhová vitráž v průčelí nad vchodem, která znázorňuje Pannu Marii. V letech 2004-2005 byl kostel opraven zejména v interiéru a byly do něj pořízeny varhany. Nyní slouží jako filiální pro římskokatolickou farnost Jirny a bohoslužby se tu konají zpravidla dvakrát týdně. V parku za kostelíkem se od r. 1945 nachází pomník obětem obou světových válek.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Městské části Praha-Klánovice a Arcibiskupství pražského), 13.3. 2015

Hl.m.Praha,  Hl.m.Praha  (AB), Praha 9-Klánovice