Barokní zámek z l. 1774-1776, za Jana Juliusa Frobela, majitele vikštejnského panství. Trojkřídlý patrový zámek byl upravován v 19. i ve 20. stol. Poslední majitelé hrabata Razumovští vlastnili zámek od r.1884 do r.1945. Dnes je v zámku dětský domov.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 07/2006
Pojedete-li z Vítkova nejkratší cestou na Melč, projedete Podhradím pod hradem Vikštejn a před Radkovem přijedete do osady Dubová, dnes části obce Radkov. Původní název Dubové, Horní Vikštejn, měl své opodstatnění. Dubová je skutečně položena výše než Vikštejn. Zámek nemůžete minout, protože jeho západní křídlo se nachází těsně při komunikaci, která prochází vsí Dubová. Přímo ze silnice je vidět pouze západní křídlo a částečně jižní průčelí. Hlavní průčelí je zčásti skryto za korunami stromů. Okolo zámku je rozsáhlý park na ploše asi 2,14 ha s rybníkem a je osázen vzácnými dřevinami. Park není veřejnosti běžně přístupný. Myslím však, pokud slušně požádáte, že Vás z parku nevyženou.
historie

Na místě dnešní osady Dubové (do r. 1945 Horní Vikštejn, dnes část obce Radkov) stával původně jen poplužní dvůr, náležející k hradu Vikštejnu. Uvádí se v r. 1640, kdy byl obehnán kamennou zdí. Když v 18. století hrad Vikštejn již chátral a nehodil se ani jako sídlo panstva, ani jako centrum správy panství, postavil v l. 1774 - 1776 Jan Julius Frobel, tehdejší majitel vikštejnského panství,na místě poplužního dvora barokní zámek. Je to jednopatrová budova obdélníkového půdorysu, jejíž průčelní fasáda, obrácená do parku, o 9 okenních osách má uprostřed tříosý rizalit s pilastry,ukončený nahoře trojúhelníkovým tympanonem. Nad ním se na vrcholu střechy tyčí malá věžička. Dva polosloupy po stranách vjezdu nesou balkón s umělecky tepanou mříží. Okna jsou lemována šambránami a mají nadokenní i podokenní římsy. Kolem zámku vznikla osada Horní Vikštejn (ležela totiž ve větší nadmořské výšce než sám hrad). V zámku byla umístěna správa…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; díl 2. - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983 (doplněno redakcí hrady.cz), 13.9. 2005

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Radkov