Sochu světce, ochránce proti krupobití, bouřce a moru, postavila po roce kněžna Marie Terezie Savojská z Liechtensteina roku 1765 na křižovatce cest v místě zaniklé vsi Křimín.
socha sv. Donáta
© Milan Caha 03/2020
Socha stojí na rozcestí severovýchodně od Škvorce, kde se od červené turistické značky z Úval na Hradešín odpojuje žlutá odbočka do Škvorce.

historie

Pískovcová socha svatého Donáta byla na poli u Škvorce vystavěna nákladem vévodkyně Marie Terezie Savojské z Liechtensteinu v roce 1765. Stalo se tak po jejím písemném nařízení ze dne 27. června 1764 ve Vídni, kdy poručila, aby na každém jejím panství byla na příhodném místě v polích postavena socha sv. Donáta, patrona proti krupobití, škodlivé bouřce a moru. Tak se i stalo a tak celkem 6 podobných soch stojí

Jan Psota, 13.11. 2006

pověsti

Svatý Donát byl křesťanským mučedníkem, který se účastnil vojenského tažení proti Markomanům v řadách XII. legie. Když byla část legie obklíčena přesilou barbarských kmenů, vysvobodila žíznivé Římany zázračná bouře, která zničila ležení jejich obléhatelů. Pod dojmem této události Donát měl složit slib čistoty. Když pak chtěl tento slib dodržet a odmítl sňatek s císařovou vnučkou, byl popraven

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Škvorec