Jedna z vrcholných realizací architekta Dušana Jurkoviče, kombinující prvky secese s folklórní inspirací. Průčelí zdobeno mozaikami podle M. Aleše, interiéry díly Jožky Úprky a Antoše Frolka. Sídlo Záhorského múzea a Galéria Júliusa Koreszku.
© Milan Caha 06/2008
Secesní budovu Kulturného domu (či Katolického kruhu), inspirovanou lidovým stavitelstvím vyprojektoval architekt Dušan Jurkovič. Budova si dodnes uchovala podobu, jakou získala při svém vybudování v roce 1905. Budova je považována za jedno z vrcholných děl Dušana Jurkoviče, při řešení hlavního sálu se autor inspiroval japonskou architekturou a tvaroslovím, které citlivě spojil se secesním a folklórními prvky. Výstavbu domu inicioval skalický rodák, národovec MUDr. Pavel Blaho. Už v projektu se počítalo s využitím několika místností pro jeho národopisné sbírky, které vytvořily základ sbírek Záhorského muzea. Fasáda je zdobena mozaikou, vytvořenou podle kreseb Mikoláše Aleše. Interiér, včetně opony velkého divadelního sálu, jsou vyzdobeny malbami Jožky Úprky a Antoše Frolka. Budova prošla důkladnou rekonstrukcí interiérů i exteriérů v roce 2005. Jsou v ní umístěny stálé expozice Záhorského múzea a Galéria Júliusa Koreszku.
Slovensko, Trnavský,