Hrady.cz
Místo románské palácové kaple nechal Karel IV. po roce 1370 postavit rozlehlý gotický objekt, inspirovaný pařížskou Ste. Chapelle. Od roku 1340 zde působila kolegiátní kapitula. Po požáru 1541 byla kaple renesančně přestavěna, a prodloužena k Vladislavskému sálu (1580). Kapitula byla obnovena 1987.
Graficke pismenko Do této kaple se vstupuje z Vladislavského sálu na Pražském Hradě. Z původní domácí kaple knížecího paláce z 12. stol. byla přestavěna na popud Karla IV. kolem roku 1370 Petrem Parléřem - vzorem byla francouzská Sainte Chapelle (přední místo katolické Evropy toho času). Po zhoubném požáru Malé Strany a Hradu roku 1541 obnovena (1580) do renesanční podoby.