Havránka je společný název pro dvě části přírodní památky na území městské části Praha-Troja. Je tvořena samostatnými lokalitami, kterými jsou Pustá vinice a Údolí potoka Haltýře s prameništěm. Obě části památky jsou přístupné po trase naučné stezky Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Prameniště potoka Haltýř
© Jiří Špaček, 11/2016
Graficke pismenko Obě části přírodní památky Havránka jsou přístupné po trase naučné stezky kolem areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji. Nejsnadnější přístup k nim je z Trojské ulice od zastávky autobusů Kovárna, od níž vede vzhůru ulicí Pod Havránkou zelená turistická značka a zároveň i trasa naučné stezky. Asi po 300 m se cesta dělí. Levou neznačenou větví přitéká povrchově také potok Haltýř, který v těchto místech vtéká do kanalizace. Touto levou větví zakrátko dojdeme k jeho prameništi. Pokud budeme pokračovat pravou větví dále po značkách, odbočíme zakrátko vlevo na náročnou stezku s řadou kamenných nebo dřevěných schodů. Po pravé straně této stezky se rozkládá Pustá vinice. V její nejvyšší části je turistické odpočívadlo s krásnou vyhlídkou a panel naučné stezky.
20.2. 2017

historie

Havránka je společný název pro dvě části přírodní památky v katastrálním území Troja na území městské části Praha-Troja. Je tvořena samostatnými lokalitami, kterými jsou Pustá vinice a Údolí potoka Haltýř. Obě oddělené části jsou od sebe vzdáleny asi 300 m vzdušnou čarou a mají rozlohu 4,34 ha. Důvodem jejich ochrany jsou společenstva teplomilných pastvin a vřesovišť a prameniště několika vodních pramenů. Za chráněnou přírodní památku vyhlásil

Jiří Špaček (s využitím informací na panelech naučné stezky), 20.2. 2017

přírodní scenerie