manufaktura

komplex manufaktúrnych budov, Holíč
Manufakturu založil v r. 1755 František Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie, v místě starších keramických dílen ze 17. stol. Vyráběla se zde tzv. holíčská fajáns. V r. 1827 byla výroba ukončena a od r. 1836 komplex sloužil jako kasíno, tančírna, divadlo a byty zaměstnanců císařského majetku.
Pohled na komplex z jihozápadu.
© Luděk Vláčil 04/2016
Město Holíč leží na severozápadním Slovensku v Trnavském kraji, v Záhorské nížině nedaleko hraniční řeky Moravy, asi 5 km jihovýchodně od Hodonína. Mezi pamětihodnosti Holíče patří budovy manufaktury, stojící v centru u hlavní silnice v Bemolákově ulici. Za objektem jsou megalitické kameny nalezené při budování sídliště jihovýchodně od města. Nejvýznamnější památkou města je však nedaleký barokně-klasicistní zámek (kaštiel) vzniklý přestavbou původního hradu. K dalším památkám patří například kostel Božského Srdce, kostel sv. Martina s klášterem kapucínů a evangelický kostel. Na vrchu Hrebeň stojí bývalý větrný mlýn.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.holic.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 21.4. 2016
historie

Budovy holíčské manufaktury založil v roce 1755 František Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie. Nové moderní symetrické budovy byly postaveny v místě starších keramických dílen ze 17. století. Výrobní prostory byly situovány do jedné části komplexu a ve druhé části byly byty řemeslníků. V letech 1783–1791 byla k výrobní části objektu přistavěna ještě další dvě jednopodlažní křídla. V jednotlivých křídlech se nacházela přípravna hlíny, výrobna muflí, glazurovna, pece, cihelna, sklady, malířská dílna a kanceláře. Vyráběla se zde tzv. holíčská fajáns, která směřovala z počátku na císařský dvůr. Největšího rozmachu dosáhla výroba v období rokoka, kdy byla holíčská keramika známa po celé Evropě. Úpadek začal s dovozem levnější anglické keramiky a s napoleonskými válkami. Sláva holíčské fajanse definitivně vyhasla v roce 1827 a výroba byla ukončena. V roce 1836 bylo v komplexu zřízeno kasíno s tanečním…  číst dále

Luděk Vláčil- zdroj: informační cedule, http://www.holic.sk a další, 19.4. 2016

Slovensko, Trnavský,  Skalica  ( SI ),