Jedno z největších pravěkých hradišť na Moravě o rozloze 55 ha. Poloha osídlena již v eneolitu, hradiště využíváno v době bronzové, pozdní době laténské a snad i v době hradištní. Částečně dochovány dvě až tři linie valů a příkopů. Narušeno chatovou osadou a lomem, částečně zalesněno.
celkový pohled na hradisko
Obec Luleč (dříve Lileč, Lulč či Lilč) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, 7 km jihozápadně od okresního města na úpatí Drahanské vysočiny. Luleč je rekreační obcí s mnoha zajímavostmi. Nad obcí, na kopci zvaném Liliová hora (Monte Liliorum), se tyčí z dálky viditelný římskokatolický farní kostel sv. Martina. Vedle něj je místo, kde v 1. pol. 16. stol. stála tiskárna bratří Habrovanských. Na mírné vyvýšenině v prostoru Starý zámek severozápadně od kostela jsou pozůstatky gotického hradu. Celá Liliová hora zvaná též Boží stoleček je navíc jedním z největších hradišť na Moravě. Na horu se nejlépe dostanete přímo z obce Luleč po naučné stezce nebo od hlavní silnice cestou k lomu, v němž jsou tenisové kurty. Na rozcestí odbočíte vlevo a křížová cesta Vás dovede až ke kostelu. Kdybyste na rozcestí pokračovali rovně, dojdete ke zmíněnému lomu s kurty, u něhož je hezké jezírko a po pravé straně se v lesním porostu skrývá velmi zajímavá skalní rozsedlina, kterou lze projít. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázáno hledání s detektorem kovů.
historie

Hradiska byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Pozůstatky jednoho z největších hradišť na Moravě se nacházejí v nadmořské výšce 360-390 metrů na rozlehlé, mírně skloněné temenní části vyvýšeniny zvané Boží stoleček, která je součástí hřebene vrcholícího bodem "Nad Skálou" s níž je na severní straně spojen sedlem. Západní obvod vymezuje údolí toku Rakovec, k němuž klesají příkré svahy vysoké až 80 metrů. Hradiště o rozloze 55 hektarů má nepravidelný půdorys s rozměry pohybujícími se ve směru východ-západ okolo 800-950 metrů a ve směru sever-jih mezi 350-900 metrů. Souvislý pás dvojitého opevnění se dochoval v nejzápadnějším výběžku a na jeho severní straně, další kratší úsek je na jižní straně lokality. Na severozápadní straně lokality se táhnou dvě zřetelné linie valů, oddělené příkopem, vysoké asi…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004.,Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005 a další, 28.1. 2018

Analýzy výškopisu lukality, Současná podoba lokality
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek