palác Turbů

U Černého gryfa
Palác vznikl z renesančního objektu, barokně přestavěného koncem 17. století. Přestavěn rokokově podle plánů J. Jägera v 60. letech 18. století. V současnosti velvyslanectví Japonského císařství.
průčelí od severovýchodu
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Renesanční dům byl barokně přestavěn koncem 17. století. Sočasná podoba paláce je rokoková. Autorem této úpravy z 60. let 18. století byl Josef Jäger, zadavatelem byl tehdejší majitel, rod Turbů. V současnosti v paláci sídlí velvyslanectví Japonského císařství.
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 10.7. 2008

popis

Třípatrová čtvercová stavba s dvorem a zimní zahradou v zadní části. Hlavní průčelí zdobí pilastry vysokého řádu s iónskými hlavicemi. Místnosti mají pozdně barokní klenby, v 1. patře upraveny novorokokově. Místnosti ve vyšších patrech jsou novodobě upraveny, dveře zůstaly většinou původní – rokokové.