Hrady.cz
Rozsáhlý palác na místě tří gotických domů, r. 1571 sjednocený B. Wohlmutem. V r. 1796 přestavěn Černíny. Od r. 1816 patřil Rohanům, kteří mu dali v let. 1838–1841 pozdně klasicistní podobu. Dnes sídlo MŠMT ČR.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Palác vznikl na místě tří starších domů, které kolem roku 1571 stavebně sjednotil německý architekt, stavitel a kameník Bonifác Wohlmut. Později byl však objekt znovu rozdělen. V jedné z budov působila letech 1700 – 1713 německá opera. Na konci 18. století se tyto domy dostaly do majetku Černínů z Chudenic, kteří je v roce 1796 přestavěli a sjednotili. Autorem této přestavby je Josef Zobel. V roce 1800 zdědila palác kněžna Marie Pavlína z Hohenzollern-Hechingen, která nechala udělat některé úpravy interiérů. V roce 1816 získal palác vévoda Charles Alain Rohan z Bouillon a Montbazon, který mu v letech 1838 – 1841 dal pozdně klasicistní podobu. V budově sídlí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 29.4. 2008

popis

Dvoupatrová budova se dvěma dvory. Na atikovém štítě směrem do karmelitské ulice je erb Rohanů. Zajímavý architektonický prvek je okno se syrským obloukem. V přízemí se dochovaly raně i vrcholně barokní a klasicistní klenby. Stylově nejzachovalejší místnost paláce je taneční sál v 1. patře. Zde se dochovaly klasicistní kasetové stropy a intarzovaná podlaha.