Kostel z let 1362-90 byl vybudován jako sídlo kapituly, přenesené na zdejší vrch Větrov Karlem IV. ze Sadské. Upravován barokně (1671, 1757-68 po poškození Prusy, kteří zde měli muniční sklad a výrobu). Puristická restaurace z let 1893-98 (J. Mocker) zničila řadu původních prvků.
Graficke pismenko Jedna ze tří nádherných gotických staveb s typickou osmibokou nástavbou, které je možno vidět nedaleko od sebe z Vyšehradu. Chrám sv. Apolináře dal toliko známé jméno okolním nemocničním areálům - název "U Apolináře" svojí známostí význam kostela již dávno překonal. Jedná se o prostou jednolodní stavbu s průčelní věží, jenž je ve vrcholové části polygonální. Z jižní strany k chrámu přiléhá běžně nepřístupný park.

Jednolodní stavba vysvěcená roku 1373 byla Karlem IV. určena pro kapitulu přemístěnou z obce Sadská. Uvnitř se nachází cyklus nástěnných maleb z doby kolem roku 1390.
Roku 1897 byla jako mnohé jiné stavby obnovena architektem Josefem Mockerem.

Praha 2-Nové Město