Hrady.cz
Renesanční dům z r. 1597 pernaře, čili "fedršmukra" Jana Fuxe. Výzdoba fasády od Daniela Alexia z Květné je z r. 1606. R. 1648 poškozen Švédy, r. 1657 upraven barokně. R. 1714 zde zřídil arménský obchodník D. Damajan první kavárnu na Malé Straně.
průčelí z Karlova mostu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Renesanční dům U Tří pštrosů byl vystavěn roku 1597 na místě, kde pravděpodobně již dříve stávala středověká hospoda. Jeho první majitel, Jan Fux, si nechal roku 1606 od malíře Daniela Alexia z Květné vymalovat průčelí reklamou své živnosti. Jan Fux byl pernař, neboli "fedršmukr", zdobil dámské klobouky či koňské postroje ptačími pery, vyráběl z nich vějíře a jiné ozdoby. V roce 1648 byl dům poškozen při obléhání Prahy švédskými vojáky. Při opravě roku 1657 bylo přistavěno Cyrilem Geerem barokní patro. Z té doby se v přízemí dochoval malovaný trámový strop. Roku 1714 zde zřídil arménský obchodník Deodatus Damajan kavárnu, snad první na Malé ...
Milan Caha (zdroj: Vlček, P. a kol.:Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 20.1. 2011

O původu domovního znamení
    Manželka prvního majitele domu – Jana Fuxe – prý na svém manželovi neustále vyžadovala dárky a nezvyklé pozornosti. Jednoho dne si přála živého pštrosa. Manžel jí extravagantní přání splnil a to se opakovalo, i když si později přála druhého pštrosa. Když ale po něm chtěla třetího, rozzlobil se a křikl, že by třetího pštrosa nejraději udělal z ní. Další den ráno nebyla paní domu k nalezení a v domě přibyl třetí pták – pštrosice.