Zámecký areál se skládá ze 4 samostatných staveb: původní, přední z pol. 18. st., rokokového sálu a zámecké kaple. Zámek nechal r.1715 vybudovat hrabě Fr. A. Špork jako letní sídlo. R. 1768 jej koupil pražský arcibiskup a dal přistavět další objekty.
Zámek ze zadní strany
Nepřístupný zámek severozápadně od Lysé nad Labem na vrchu Čihadla nad stejnojmennou vesnicí. Z Lyse vede turistická cesta, tak kterou užívalo panstvo pro cestu na Zámek. Zámek patří armádě a je v současné době (r. 2002) na prodej.
28.5. 2002
historie

Zakladatelem dnešního zámku byl hrabě František Antonín ze Šporku, který roku 1715 koupil od panství Benátského vrch Čihadlo na němž roku 1718 založil kapli sv. Jeronyma a letní zámeček La Maison de Bon Repos (Dům oddechu), kde trávil mnohé chvíle odchytem ptactva na něž líčil různé pasti. V jeho držení byl zámek až do roku 1722, kdy prodal panství Františku Josefu, hraběti Černínovi z Chudenic s podmínkou možnosti užívání Čihadla kdykoliv by zde v kraji pobýval. Protože však nový pán upadl do dluhů koupil hrabě roku 1734 Lysou se zámkem Bon Repos zpět. Po smrti F. A. Šporka roku 1738 zámek rychle chátral a vzal by patrně za své jako mnoho dalších, podobných staveb v okolí Lysé nad Labem, kdyby jej roku 1768 nekoupil v dražbě jako součást benáteckého panství pražský arcibiskup Antonín Příchovský z Příchovic. Nový majitel zámku patřil mezi horlivé podporovatele umění a zámek Bon Repos byl za jeho působení kolem r. 1770 přestavěn…  číst dále

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Čihadla