Kostel a klášter sv. Kříže patří dominikánskému řádu. Nejstarší zmínka pochází z r. 1243 v listině krále Václava. Byl 2x zničen požárem - v r. 1400 a r. 1555. V roce 1950 byl klášter obsazen a využívala ho pohraniční stráž, od roku 1960 slouží jako učňovské středisko a kanceláře.
celkový pohled na dvouvěžové průčelí kostela a budov kláštera ze svahů Kraví hory
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Kostel a klášter sv.Kříže leží v historickém středu Znojma a s malými přestávkami patří dominikánskému řádu. Nejstarší zmínka o kostele pochází z roku 1243 v listině krále Václava. V roce 1400 byl kostel i klášter zničený požárem a k opravám kláštera došlo až o sto let později, do té doby na jeho místě stály jen zříceniny. V roce 1555, tedy necelého půl století po opravě kláštera došlo k dalšímu požáru, který zachvátil i kostel. Tentokrát byl klášter hned provizorně opraven, ale nenávratně zničený byl archiv a knihovna. V roce 1795 za rusko – francouzké války byl kostel zabrán jako nemocnice a duchovní se museli nedobrovolně stěhovat, podobně potom v roce 1866 při vpádu pruských vojsk do města posloužil jako kasárna. V roce 1950 byl klášter obsazený a využívaný pohraniční stráží, od roku 1960 jako učňovské středisko a kanceláře.
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Znojmo