Kopie pražské Šalounovy sochy děčínského rodáka Miroslava Tyrše odhalena v Děčíně r. 1932, za německé okupace ukryta, znovu instalována r. 1964, na současném místě od r. 1970. Tyrš jako český vlastenec německého původu proslul jako estetik, historik umění a spoluzakladatel Sokola.
Děčín - socha Dr. Miroslava Tyrše
© Jiří Špaček, 06/2015
Socha děčínského rodáka, spoluzakladatele Sokola Dr. Miroslava Tyrše se nachází pod severním úbočím zámecké skály na břehu Labe. Místo se nazývá Smetanovo nábřeží a probíhá po něm značená cyklotrasa. Nachází se tu také přístaviště turistických lodí, které připlouvají zejména z Drážďan. Socha je kopií díla Ladislava Šalouna, jehož originál je umístěn na nádvoří Michnova paláce v Praze na Malé Straně, který je dnes znám jako Tyršův dům a slouží jako sídlo ústředí Sokola.
21.11. 2017
historie

Spoluzakladatel Sokola pražského PhDr. Miroslav Tyrš (1832-1884) se narodil v Děčíně. V roce 100. výročí jeho narození bylo rozhodnuto umístit v jeho rodišti sochu. K tomu účelu byla zvolena kopie sochy, umístěné od r. 1926 na nádvoří pražského malostranského paláce Michnů z Vacínova, který je dnes znám jako Tyršův dům a je sídlem ústředí Sokola. Autorem sochy, která znázorňuje Tyrše ve slavnostním sokolském kroji se šermířskou šavlí, je pražský sochař Ladislav Šaloun (1870-1946), proslulý zejména jako autor monumentálního pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Tyršova socha byla instalována v r. 1932 na děčínském zámku před salou terrenou v Růžové zahradě. Nevydržela tam však dlouho. V r. 1938 připadlo české pohraničí včetně Děčína potupnou mnichovskou dohodou Říši. Socha byla proto převezena do Prahy a údajně ukryta ve skladu ČKD. V r. 1948 se vrátila do Děčína, avšak teprve v r. 1964 byla instalována v parčíku…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Oblastní muzeum v Děčíně a různé webové stránky), 24.11. 2017

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Děčín