Barokní čtyřkřídlý zámek byl přestavěn ze starší tvrze koncem 17. století. V roce 1763 se zdejším majitelem stal pražský arcibiskup Mořic Gustav hrabě z Blakenheimu a Manderscheidu. Ve východním křídle je vestavěna zámecká kaple Nejsv. Trojice.
Jihozápadní nároží
Graficke pismenko První zmínka o vsi je z r. 1309, kdy byla sídle Bohuslavovým. V l. 1361 a 1362 se objevuje mezi patrony říčanského kostela Kuneš z Dobřejovic, r. 1380 držel ves s dvorcem zeman Bartoloměj Štěpán z Klučova, k r. 1391 se uvádí Jindřich z Dobřejovic a r. 1472 Ojíř z Očedělic, který prodal Dobřejovice Oldřichovi z Konipasu. V r. 1503 se objevuje první zpráva o tvrzi, ačkoliv podle archeologů vznikla již před r. 1361. držiteli Dobřejovic byli tehdy sirotci po Janu Mutrplosovi z Tedražic. V l. 1519 - 1544 vlastnil Dobřejovice Václav Mutrplos z Tedražic, který prodal tvrz Janu Zápskému ze Záp. Jeho syn Oldřich ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 23.4. 2004