Nepatrné zbytky klasicistního zámku v areálu, kde již v předhusitské době stával dvůr s tvrzí Nussberg. Zámek vystavěl krajský hejtman Karel Josef z Bienenberku po r. 1789. Od r. 1947 jej má ve správě město Jílové a chátrá. R. 1990 se budova zřítila.
Klasicistní zámeček s kaplí sv. Prokopa v rizalitu jižního průčelí dnes již na místě dávné tvrze Nussberg nehledejte. Po mnoha letech postupného chátrání se v roce 1990 zřítil a dnes na jeho místě rostou v létě obtížně prostupné křoviny. Pravděpodobně se zachovaly některé ze zdí, ty jsou však dosažitelné poněkud složitě. Areál je uzavřen, přístup je možný pouze od jihu. Čekejte ale prodírání se místy hustým porostem. Kromě rozpadlých hospodářských stavení po obvodu dvora je tak hlavní stojící budovou zachovale se tvářící objekt při západní hraně pozemku. Podle místních „tam“ se střídavou pravidelností probíhají neurčité stavební práce. Nad zříceninou zámečku cesta stoupá vzhůru k příjemnému vyhlídkovému odpočívadlu. To zřídil a informační tabulkou o vývoji a současném stavu místa doplnil Okrašlovací spolek v Jílovém u Prahy.
historie

Včelní hrádek stojí na ostrohu nad soutokem Chotouňského potoka se Sázavou na katastru města Jílové. Už v době předhusitské zde stával dvůr s tvrzí, zvanou Hrádek. Listina, která uvádí Hrádek k r. 1045, kdy prý sloužil k ochraně „jílovců“, kteří v okolí dobývali zlato, je padělkem z konce 18. století. První historická zpráva je až z r. 1402, kdy byla tvrz nazývána Nussberk. Tehdy Jan Šimonův z pražského rodu Štuků prodal Hrádek s poli, vinicemi a ostatním příslušenstvím Jakubu Srbovi z Budyšína, spížníku krále Václava IV. Za husitské revoluce Hrádek zpustl; v 15. století se vždy uvádí jen les nebo dvůr Hrádek. V té době se stal trvalou součástí majetku patřícího k Markvartovskému domu v Jílovém, později zvanému „dům Mince“. Ve 30. a 40. letech 15. století byl Hrádek a Markvartovský dům s příslušenstvím v držení Markvartů z Hrádku a pak jej vlastnil Václav Valečovský. Od r. 1458 byl…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 28.12. 2005

Další texty historie