Mlýn založen na Bílém potoce (400 m náhon) snad rajhradským klášterem v 1. pol. 17. století, později v držení rodů Staňků a Absolínů. Ve 30. letech 20. století mlýnský provoz rozšířen o řezání dřeva. Provoz ukončen po r. 1948.
Ve Žlebě
přední část mlýna

Mlýn Ve Žlebě

Jedním z mnoha mlýnů na Bílém Potoce je mlýn Ve Žlebě. Udává se, že byl založen v první polovině 17. století a patřil Rajhradskému klášteru. Později byl zakoupen rodem Staňků a následně Absolínů. Poslední mlynář – Antonín Absolín zemřel v roce 1968. Jeho pomníček stojí na místě, kde zemřel – asi 350 m na cestě směrem na Šmelcovnu. Mlýn zajišťoval mletí a šrotování pro usedlost v Lesním Hlubokém, později i řezání dříví z vlastních lesních pozemků. K pohonu mlýna sloužila voda z Bílého Potoka přiváděná náhonem v délce skoro 400 m k vodnímu kolu na horní vodu o průměru 3,8 m. Voda se dále vracela zpět odpadem do potoka. Mletí ve zdejším mlýně bylo nuceně ukončeno v 50. letech. Tehdy bylo dřevěné kolo nahrazeno malou turbínou "Banki", která poháněla dynamo pro vlastní potřebu v domácnosti. Ve 30. letech minulého století byl ke mlýnu přistavený katr poháněný kolem na spodní vodu a pomocně stabilním motorem Slavia. Řezání dřeva bylo ukončeno v únoru 1948. Část zařízení se dochovala a je v zakonzervovaném stavu k vidění v mlýnici a v pile.
Tomáš Marek, Informační tabule u mlýnu, 7.2. 2010
Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO),