Židovská náboženská obec v Davli zakoupila v roce 1880 malý dům, který přestavěla na synagogu. Obřady se zde konaly do roku 1939, za války byla synagoga poškozena a vykradena. Po válce zde byla autodílna či skladiště. Roku 1960 byla zchátralá budova zbořena a na jejím místě je památník obětem Šoa.
© Milan Caha 01/2021
Městys Davle, respektive osada Davle je poprvé písemně doložena k roku 999 v souvislosti se založením benediktinského kláštera sv. Jana Křtitele na vltavském ostrově sv. Kiliána knížetem Boleslavem II. Městečko je dobře dostupné veřejnou dopravou zejména z Prahy (vlaková trať 210, zastavuje zde řada autobusů v systému PID). Obcí prochází několik cyklistických tras, zelená a červená turistická značka, naučná stezka Střed Čech, která návštěvníka provede centrem městyse a kolem nádraží až na vyhlídku, odkud je výhled na údolí Vltavy a Davli a také na kopec Ďábel, geometrický střed Čech.
21.2. 2021

historie

Židovská náboženská obec vznikla v roce 1880. Sdružovala věřící roztroušené v řadě obcí v okolí, například v Lochkově, Všenorech, Štěchovicích i Slapech. Záhy po svém založení zakoupila obec malý dům, který nechala přestavět na synagogu. V části budovy byl sál modlitebny s galerií, ve druhé části byl byt rabína a šámese. Obec byla nemajetná a po čase nebyla schopna platit vlastního rabína. V roce

Milan Caha (zdroj: http://www.hugogold.com/bohemia/koenigsaal.pdf a informační tabule na místě), 23.2. 2021
    Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Davle