Původní renesanční tvrz Sedlnických ze 2. pol. 16. stol. byla v 60. letech 17. stol. Vaneckými z Jemničky upravena na barokní zámek. Roku 1895 pseudorenesančně upraven. Ve 20. stol. nevkusně modernizován, ztratil svůj zámecký charakter a chátrá.
zadní křídlo zámku, dnes již bez kaple
Bývalý zámek v Polance nad Odrou se nachází v horní části obce, na nenápadném ostrohu nad zákrutem říčky Polančice, v jejímž údolí se rozkládaly velké rybníky, které částečně původní sídlo od západu a jihu chránily. Dodnes se jeden z nich přímo pod zámkem zachoval.
Původní honosné sídlo založené Sedlnickými z Choltic v současné Polance nehledejte. Ze zámku se dodnes dochovalo jen jeho nevhodně a nevkusně přestavěné chátrající torzo.
Ve 2. polovině 20. století byl totiž zámek modernizován a přebudován pro hospodářské účely. Fungoval jako sýpka či sklad zeleniny. Po roce 1989 byl zámek vyklizen a v současnosti je nevyužitý a chátrá.
Zámek tvoří čtyřkřídlá patrová budova s malým vnitřním nádvořím a jedním patrovým bočním křídlem k západu, omítnutá břízolitem.

historie

Ve 2. polovině 16. století byla v Polance založena Sedlnickýmiz Choltic renesanční tvrz. První písemná zmínka pochází z roku 1586. V 60. letech 17. století Vaneckými z Jemničky upravena na barokní zámek. Od roku 1835 náležel zámek a panství Blücherům, kteří své sídlo v roce 1895 pseudorenesančně upravili.
    Jan P. Štěpánek, čerpáno z více materiálů, 26.3. 2006
    historie stručně + podrobněji po r. 1945
    Renesanční tvrz byla v Polance vystavěna za Sedlnických z Choltic někdy ve 2. pol. 16. stol. Na barokní zámek ji pak nechal přestavět Jan Kryštof Vanecký z Jemničky (†1674), jehož erb a erb jeho manželky Heleny Salomeny z Reichenberka od té doby visely v trojúhelníkovém štítu nad hlavním portálem. Někdy ve 2. pol. 17. stol. byla také loď zámecké kaple vyzdobena barokními freskami (v presbytáři se dochovaly malby

Ivánek, J.: Ostravské zámky a jejich poválečná historie. Sborník studentských prací Ostravské univerzity 2006, 28.3. 2006

Půdorys místa

půdorys 1. NP zámku v Polance nad Odrou, Vyčištěný a upravený půdorys 1. NP zámku bez hospodářského křídla (to navazuje na sz. nároží zámku). Půdorys pochází z 1. poloviny 20. století a obsahuje i v polovině 20. století zdemolovanou kapli sv. Archanděla Michaela. Orientace k severu.
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV),