Husův sbor církve československé byl vybudován v letech 1926-1928. Do věže byly umístěny dva zvony od zvonaře Diepolda. Větší, zrekvírovaný za 2. světové války, nahrazen r. 1966 novým. Průčelí zdobí tři vitrážová okna, která zobrazují Jana Žižku, Mistra Jana Husa a Jana Amose Komenského.
© Jiří Špaček, 05/2016
Ves Mnichovice byla založena r. 1134 mnichy sázavského kláštera a odtud pochází její jméno. Od r. 1420 měla status trhového městečka, pozdějšího městyse a r. 2000 se stala městem. Městu dominuje barokní stavba kostela Narození Panny Marie z poloviny 18. století na nejvyšším místě náměstí. Mnichovice jsou dopravně výborně dostupné. Leží v těsné blízkosti dálnice D1, z níž je třeba sjíždět na exitu Říčany. Prochází jimi také silnice II/508 ze Struhařova do Mirošovic. Mnichovice mají železniční zastávku na frekventované trati 221 Praha-Benešov s častým spojením. Husův sbor se nachází v Pražské ulici západně od centra města.
31.5. 2016
historie

Husův sbor církve československé v Mnichovicích byl vybudován v letech 1926-1928. Slavnostního otevření 1. července 1928 se zúčastnil i patriarcha církve Gustav Procházka. Do věže byly umístěny dva zvony: menší, který darovaly školní děti, nesl nápis „Jan Amos Komenský – dar školní mládeže 1918-1928“ a znak kalicha. Větší zvon nesl státní znak a nápis: „T. G. Masaryk 1918-1928 – Dar sesterského sdružení“. Oba zvony byly zhotoveny pražským zvonařem Diepoldem. Větší ze zvonů byl za 2. světové války zrekvírován a r. 1966 nahrazen zakoupením zvonu nového. Průčelí zdobí tři vitrážová okna, která zobrazují Jana Žižku, Mistra Jana Husa a Jana Amose Komenského. Objekt je pravidelně využíván církví čs. husitskou a konají se v něm i ekumenické nebo kulturní akce pro veřejnost.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Husova sboru), 31.5. 2016

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Mnichovice