Viadukt postaven r. 1900. Půdorysně esovitě zakřiven. Sedm půlkruhových oblouků o rozpětí 12 m. Stavěn z pískovcových kvádrů a žulových bloků. Pilíře mírně kónické. Patří k nejpůsobivějším objektům dopravního stavitelství na území středních Čech. R. 1991 prohlášen za nemovitou kulturní památku.
Kamenný železniční most u Bohouňovic I. spadající pod městys Červené Pečky.
© Pavel Vítek 10/2021
Kamenný železniční most na trati Kolín–Rataje nad Sázavou v úseku mezi železničními zastávkami Červené Pečky a Ratboř. Most se nachází 6 km jižně od Kolína. Kamenný most se klene přes údolí Polepky neboli též Chotouchovského potoka, poblíž osady Hranice v místní části Bohouňovice I, která je částí městyse Červené Pečky.
popis

Kamenný železniční viadukt byl postaven v roce 1900 během pouhých pěti měsíců. Na stavbě se podíleli i pracovníci z Tyrolska. Celková délka mostu je 109 metrů, nejvyšší výška nad dnem Polepského údolí činí 31 metrů. Most je půdorysně esovitě zakřiven, má sedm půlkruhových oblouků o rozpětí 12 metrů, vyklenutých z pečlivě opracovaných pískovcových kvádrů z kutnohorského pískovce a žulových bloků z lomů u Lipnice nad Sázavou. Pilíře mostu jsou mírně kónické, vyzděné z drobnějšího kamenného zdiva, s kvádrovým obkladem. Přibližně uprostřed výšky jsou zpevněné kvádrovými věnci. V úrovni patek oblouků vystupují z pilířů kamenné konzoly. Krajní opěry a konce náspu jsou obloženy kyklopským zdivem. Zábradlí je původní, železné. Kolejový svršek je osazen do štěrkového lože, odvodněného otvory ve vrcholcích kleneb. Izolace kleneb mostu byla provedena již při stavbě mostu tehdy moderní technologií cementovým potěrem…  číst dále

historie

Koncese pro výstavbu místní dráhy z Kolína přes Bečváry, Uhlířské Janovice a Rataje nad Sázavou do Čerčan byla udělena hraběti Leopoldu Šternberkovi 10. května 1899. Na úseku mezi Kolínem a Ratajemi byl zahájen provoz v prosinci 1900, celá trať pak byla zprovozněna v srpnu následujícího roku. Viadukt postavila firma ing. Osvalda Životského, na výstavbě mostu se podíleli také pracovníci z jižního Tyrolska. Zpočátku nebyla trať příliš frekventovaná. Postupně ale získávala na významu a provoz se zvyšoval. V popisu viaduktu jako jedné z nejhodnotnějších tuzemských kulturních památek svého druhu je mimo jiné vyzdviženo citlivé zasazení zmíněné stavby do okolní krajiny.

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Bohouňovice I