Původní granitový lom, ve kterém se přestalo těžit na začátku 60. let 20. století. Lom si vzali do pronájmu a později odkoupili sochař Slavoj Nejdl a grafik a autor filmových plakátů Vratislav Hlavatý. Scházela se zde společnost známých umělců. Lom se objevuje v próze Bohumila Hrabala.
Dobývací prostor je ve vlastnictví obce Kunice č.p. 92, 251 63 Kunice, a je přístupný jen přes soukromé pozemky. Přírodní památka Chlum slouží k ochraně biotopu význačné avifauny, herpetofauny a batrachofauny s významným výskytem chráněných druhů živočichů. Jedná se o hluboký zatopený lom na granodiorit, který je na jedné straně obklopen kulturním lesem a z druhé strany k němu přiléhají soukromé pozemky. Sídlí zde celá řada ptáků včetně výra velkého (Bubo bubo). Jsou zde početné kolonie mravenců lesních (Formica rufa a Formica polyctena). Pro obojživelníky má jezírko vzhledem k prudkým břehům omezený význam. Z plazů byl zaznamenán výskyt užovky obojkové (Natrix natrix) a zmije obecné (Vipera berus). Památka se rozkládá v k. ú. Dolní Lomnice u Kunic na ploše 7,5 ha. K zabezpečení chráněného území před rušivými vlivy okolí je ...

popis

Lom se přestal využívat počátkem 60. let 20. století. V této době si jej do pronájmu vzali Slavoj Nejdl (ak. sochař) a Vratislav Hlavatý (grafik), kteří přilehlé budovy přestavěli na atelier s jedinečnou terasou orientovanou k lomu. Později lom odkoupili. Na místě se scházeli známí umělci. Koncem 60. let lom navštěvoval i Bohumil Hrabal, který místní atmosféru zvěčnil ve své novele Obsluhoval jsem anglického

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Dolní Lomnice