Hrad pochází asi z přelomu 13. a 14. století. Vznikl jako opěrný bod Řádu německých rytířů. Jeho zánik způsobil mohutný požár. Dochovány příkopy a malé zbytky zdiva obvodové hradby.
Celkový pohled na lokalitu od severu
Zbytky hrádku neznámého jména, nacházející se na ostrožnovitém výběžku do údolí Čáslavky mezi obcemi Podmoky a Kozohlody, asi 3,5 km západně od Golčova Jeníkova. Nejlépe je hrádek přístupný lesními cestami vedoucími údolím podle vody, a to buď po cestě vycházející od můstku na východním okraji Kozohlod, a nebo z druhé strany (od severovýchodu) od chatové osady tvořící jižní okraj Podmok. Nejbližší vlaková zastávka je ve Vlkanči, asi 2 km vzdušnou čarou jihozápadním směrem.
Filip Matoušek, 27.10. 2005

Historie

Vzhledem k tomu, že o existenci hradu nejsou k dispozici žádné zmínky v historických pramenech a není tak známo ani jeho jméno, můžeme dobu jeho života datovat pouze na základě dosud učiněných archeologických nálezů někam na přelom 13. a 14. století. Také víme, že jeho zánik způsobil mohutný požár, ovšem jakékoli informace o historickém kontextu zcela chybějí. V současné době je možné soudit, že hrádek vznikl jako opěrný bod Řádu německých rytířů, kteří v této době sídlili v nedalekých Drobovicích a vlastnili a kolonizovali celé okolní území, kde se navíc přímo na potoce pod hradem rýžovalo zlato (jak dokládají historické zprávy).

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek