Výrazná skupina balvanů požárecké žuly v oblast přírodního parku Hornopožárský les. Jako „obětní kameny“ je poprvé označila v období mezi válkami amatérská archeoložka Olga Barvířová. Největší balvan má na horní ploše prohlubně a misku s odtokovým žlábkem, pravděpodobně výsledek zvětrávání žuly.
© Milan Caha 03/2020
Graficke pismenko Oblast přírodního parku Hornopožárský les je poseta desítkami a stovkami žulových balvanů, které mnohdy vytvářejí malebné skalní útvary. Jedná se o požárskou (původním názvem konopišťskou) žulu. Z pohledu geologie jde o biotitický leukokratní křemenný diorit. Takto to je i v případě Obětních kamenů, které najdeme nedaleko modře značené turistické trasy mezi hájovnami v Turyni a Horních Požárech. Jako „obětní“ je poprvé označila až v období mezi válkami amatérská archeoložka Olga Barvířová. Prohlubně a misky s odtokovým žlábkem na horní ploše největšího balvanu považovala za dílo lidských rukou. Mnohem pravděpodobnější je, že se jedná ...
Milan Caha (zdroj: informační tabule na místě), 25.3. 2020
    přírodní scenerie