Barokní zámek, původně tvrz z r. 1447. Kolem r. 1609 tvrz přestavěna na pravděpodobně renesanční zámek. Ten koupil r. 1764 ústav šlechtičen, který zámek v l. 1766–68 přestavěl na trojkřídlou pozdně barokní budovu. R. 1820 jižní křídlo vyhořelo.
Chříč
Ve vsi, která se poprvé připomíná r.1318 stávávala tvrz ze které se již nic nedochovalo. Dnes zde můžete nalézt pozdně barokní dvoukřídlý zámek z r. 1766 jehož třetí křídlo bylo zbořeno někdy v r. 1820. K zámku je přistavěn kostel sv. Jana Nepomuckého. Nedaleko Chříče byla nalezena žíla antimonové rudy, která se zde těžila až do roku 1886.
28.5. 2002
historie

Ves Chříč se v pramenech objevuje poprvé v r. 1318, kdy náležela Buškovi z Krašova. R. 1447 ji od Otíka ze Šanova koupil Sezema z Malšína za 170 kop grošů, a tehdy se zde také poprvé připomíná tvrz, v níž r. 1471 Otík zemřel. Od r. 1475 byl majitelem vsi Chříče, tvrze a dvora Zikmund z Rncmaule, v r. 1531 je koupil Václav ze Strojetic a v r. 1540 Lažanští z Bukové. R. 1560 tu hospodařili bratři Šebestián a Oldřich Katanští, kteří k chříčskému statku přikoupili r. 1565 tvrz Dubjany a ves Studenou. Šebestián a Oldřich Katanští chříčskou tvrz přestavěli a postavili při ní nový dvůr. R. 1567 se oba bratři o majetek rozdělili a Chříč připadla Šebestiánovi. Pro dluhy ji však musel r. 1585 prodat Janu Týřovskému z Ensidle na Hřebečníkách a Skryjích. Když Jan r. 1609 zemřel, připadla Chříč s veškerým majetkem podle odkazu jeho strýci Jindřichu Jakubovi Týřovskému. Na statku však byl dluh…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 14.2. 2006

půdorys - stav na poč. 20. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

18.8.2014 10:14 Martin
Pořád jsem si lámal hlavu, co je to za objekt. Nyní jsem zjistil, že se jedná o zámek (nejsem místní). Působí na mě velmi tajemně. Určitě je škoda, že je v takovém stavu, co v něm bylo před dvaceti je asi zřejmé. Nemá někdo informaci, co se se zámkem zamýšlí? Zpřístupní se někdy? Spravuje jej památkový ústav, nebo jej dostal někdo v restituci? Je to krásný zámek na ještě krásnějším místě, byla by škoda kdyby měl zmizet...
19.8.2014 23:42 Pavel Zany Komárek
těžko říct, zámek byl vrácen v restitucích, ale současným majitelem je podle katastru jakási pražská akciovka zabývající se mimo mnoha jiných činností i obchodem s realitami
13.4.2009 21:35 xxx
máme v této obci Chříč chalupu a velice ráda se tam chodím koukati není to opravdu krásný pohled....ale poslední dobou se tam začají dít opravné věci...a zámek začíná prokoukávat.....interiery...jsou spíše v období socialismu...a krásné původní malby zámku jsou skryty právě pod těmi soc. tapety.......doufám že se tento zámek opraví..a bude vypadat tak jak kdysi...jeste nasi starý prarodičové pamatují.....
15.1.2006 00:00
Velice smutný pohled na tuto památku. Povedlo se mi dostat i do interiéru a je to opravdu přesmutný pohled.
to pravoslav: nějaké fotky z těch interiérů by se nenašly?
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Chříč