Husův sbor v Čerčanech byl vybudován pro Církev československou (nyní husitskou) v letech 1939-1952 podle plánů funkcionalistického architekta Karla Truksy. Stojí ve vysoké poloze mimo zástavbu v dominantní poloze nad obcí.
Husův sbor Čerčany
© Jiří Špaček, 06/2016
Velká obec Čerčany na řece Sázavě je prvně zmiňována r. 1356, nyní je vyhledávaným letoviskem s chatovými osadami a má přes 2 500 obyvatel. Prochází jí silnice II/109 z Poříčí nad Sázavou do Chocerad, ale především je tu důležitá železniční křižovatka. Z frekventované trati 221 Praha-Benešov tu odbočují dvě vyhledávané regionální tratě, které sledují tok řeky Sázavy. Trať 210 vede po jejím toku do Davle a dále do Prahy, zatímco trať 212, známá pod lidovým označením "posázavský pacifik", proti jejímu toku až do Světlé nad Sázavou. Přes Čerčany prochází také několik značených cyklotras a turistických pěších stezek.
Husův sbor se nachází zcela mimo zástavbu v dominantní poloze na návrší nad východním okrajem obce a pokud jej nezakrývá stromová zeleň, je zdaleka viditelný.
12.6. 2016

historie

Dne 8. ledna 1939, v den 19. výročí vzniku Církve československé, byl na mimořádné valné hromadě schválen návrh a plány na výstavbu Husova sboru v Čerčanech. Již 15. března téhož roku však nastala okupace republiky a byl zřízen Protektorát Čechy a Morava. Byly pozastaveny bohoslužby i výuka ve škole. Přesto, nebo spíše naopak právě proto, začala stavba kostela rychlým tempem. Dne 21. dubna 1939 schválila

Jiří Špaček (s využitím informací CČSH), 12.6. 2016
    Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Čerčany