Tvrz vnikla patrně na počátku 16. století za Podstatských z Prusinovic. V letech 1695-98 přestavěna na raně barokní zámek. Další přestavba v r. 1845 a v r. 1921. Ve 2. po. 20. stol. necitlivě modernizován.
pohled na jižní průčelí zámku z hráze rybníka
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Městečko Spálov se nachází asi 17 km severním směrem od Hranic na Moravě, v nejzápadnější části okresu Nový Jičín. Bývalé šlechtické sídlo, centrum kdysi mocného spálovského panství, stojí západně od kostela v centru městečka. Spálovský zámek byl vybudován na místě starší tvrze, založené patrně na přelomu 15. a 16. století, možná však i dříve. Ta byla chráněna soustavou čtyř rybníků, z nichž se zachovaly pouze dva. Památkou na spálovskou tvrz jsou dva opěráky v jihovýchodním nároží zámku. V letech byl 1695 - 1698 celý zámek stavebně upraven v barokním slohu a přistavěno krátké západní křídlo. Po roce 1841 nechává Moritz Záviš původní barokní zámek, který částečně utrpěl požárem 4. dubna 1845, kdy vyhořely hospodářské budovy, pivovar a vrchnostenská kancelář, zvýšit o jedno patro a celý přestavět v pozdně empírovém slohu. Poslední velká oprava zámku proběhla roku 1921. Po roce zámek již jen utrpěl mnoho stavebních a slohových ran. Současný objekt připomíná někdejší feudální sídlo jen svou hmotovou rozlohou. Zámek velmi utrpěl ve 2. polovině 20. století, kdy byl adaptován pro školní účely, jímž slouží dodnes. Nevhodná výměna oken, empírový vzhled setřela nová břízolitová omítka a jednotnost půdorysu porušila přístavba moderní tělocvičny. Zámek si však dodnes podržel svůj původní rozměr na půdoryse písmene „L“. Zámek je tvořen dvoukřídlou patrovou budovou s jedním polopatrem. Kryje jej prostá valbová střecha. Západní fasádou se zámek obrací do bývalého nádvoří, na něž navazoval na severu zámecký dvůr. V západní fasádě je dodnes zachován původní vstupní patrový tříosý přístavek ukončený trojúhelným štítem. Ze středu východní fasády původně k východu vybíhalo krátké obdélné křídlo, zakončené trojúhelným štítem, jenž obsahovalo zámeckou kapli. Ta byla zbořena mezi léty 1883 -85, čímž zámek získal stylové celistvosti. Na místě zrušené kaple vznikl balkon, jež dodnes tvoří osu stavby…  číst dále

Popis spálovské tvrze ve spálovském urbáři z poloviny 16. století.

Popis tvrze ve spálovském urbáři prozrazuje, že to byla jednoposchoďová kamenná budova čtvercového půdorysu s klenutými místnostmi. Od východu, severu a západu byla obehnána kamennou zdí, od jihu byla tvrz chráněna čtyřmi rybníky, mezi nimiž byly jen úzké přístupy k objektu po hrázích. Z původní tvrze se dochovaly opěrné pilíře jihovýchodního rohu dnešní budovy jako podpůrné prvky venkovních zdí nesoucích klenby, které při přebudování na pohodlnější zámek byly odstraněny. Ze čtyř zmiňovaných rybníků zbyly již jen dva prostřední. Spodní rybník byl přeměněn na zelinářskou zahradu. Spodní rybník , u něhož stávaly panské lázně, byl zasypán v roce 1717 a přeměněn na zámeckou zelinářskou zahradu. Horní rybník byl zasypán okolo roku 1828 a získané volné místo sloužilo jako náměstí k pořádání výročních trhů.

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, Z. Šerý, Butterfly, Opava 2003), 28.9. 2006

Historie Spálova a spálovského zámku

Nejstarší písemná zmínka o Spálově pochází z nedatovaného tzv. notářského instrumentu, tj. listiny vydané a datované notářem, ale tato část se nezachovala. Snad byla listina napsána někdy na sklonku vlády císaře Karla IV. Tento latinský fragment čitelně uvádí pětkrát jméno "Spalov". První datovaná zpráva pochází až z roku 1394, kdy uděluje moravský markrabě Prokop privilegia městu Potštátu, pod jehož panství Spálov původně patřil. Prvním známým majitelem potštátského panství je doložen v letech 1322 - 1359 Záviš z Potštátu. Pánům z Potštátu patřilo panství až do poslední třetiny 14. století, kdy Spálov připadl k panství rodu z Kunštátu. Ti jej drželi až do roku 1408, s krátkou přestávkou v letech 1394 - 1405, kdy podléhalo markraběti Prokopovi. Roku 1408 Boček z Kunštátu a Poděbrad prodává potštátské dominium, ke kterému Spálov patřil, Tasovi z Prusinovic. Kup byl tak významný pro tento vladycký rod, že jeho…  číst dále

Zámek se dvorem a střed obce s kostelem na katastrální mapě z počátku 20. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek