Zachovalý kostel z 14. století. Roku 1692 postihl kostel rozsáhlý požár. Po roce 1775 byla stavba obnovena. Najdeme v něm obraz sv. Benedikta, obraz sv. Prokopa, sochy sv. Jáchyma, sv. Anny, sv. Kiliána, varhany z roku 1842.
Pohled od silnice
Kostel stojí na konci Davle. Z Prahy je to směrem na Zbraslav, stále po hlavní silnici směr Slapy. Po projetí Davlí se na konci vesnice nalevo objeví ostrov s pozůstatky kláštera a napravo kostel svatého Kiliána. Zastavit se dá rovnou na silnici pod kostelem a nebo odbočit z hlavní a zaparkovat vedle fary. Ta je po dlouhých letech konečně v rekonstrukci, která přišla za pět minut dvanáct. Okolo kostela je zaniklý hřbitov a zrekonstruovaná zvonice. Celé místo působí poněkud magicky a tajemně. Okolo kostela stojí kamenná hradba namísto oplocení. Napravo protéká potok a podél něho vede cesta do lesa, který je za kostelem. Potok je regulován malými kamennými hrázemi. Kostel svatého Kiliána je jediným v ČR zasvěceným svatému Kiliánovi.
Aleš Marek, 7.11. 2005

historie

Kostel sv. Kiliána byl především podle nejstarší dochované zmínka z roku 1352 dlouho považován za gotickou stavbu. Teprve při opravách na konci 80. let 20. století bylo náhodně odkryto románské zdivo lodi s okénkem a torzem portálu, které posunulo počátek chrámu zpět do poloviny 12. století. Poškození chrámu dávané do souvislosti s vpádem Braniborů po r. 1278 si vyžádalo raně gotickou přestavbu, další

Aleš Marek a Zany podle Umělecké památky Čech, svazek první a Památky středních Čech 1989-3, 7.11. 2005
    Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Davle