Jednolodní kostel, podle starší literatury románský z poloviny 13. století (podle novějších průzkumů snad až z počátku 14. století), později několikrát přestavován. Poslední výrazná úprava proběhla v 19. stol., kdy byla zvýšena renesanční věž. Nedaleko stojí pozdně barokní fara.
Ondřejov najdete nedaleko dálnice D1, přibližně 25 kilometrů jihozápadně od Prahy. Je známý zejména díky observatoři na kopci nad městem. Kromě ní stojí za prohlédnutí i náměstí, na kterém je několik drobných barokních plastik a zajímavé barokní a kalsicistní domy. Nedaleko kostela najdete unikátní památník - kovovou plastiku ve tvaru stromu, která připomíná lípu svobody, zničenou za druhé světové války nacisty.
Milan Caha, 22.10. 2007
historie

Kostel je ve starší literatuře uváděn jako románský z poloviny 13. století. Podle nových průzkumů (viz. diskuze k tomuto místu) je možné, že je mladší - až z první poloviny 14. století. Jednoduchý jednolodní kostel s hranolovou renesanční věží na západní straně. Presbytář a podvěží má křížovou klenbu, loď je plochostropá. Kostel je zařízen barokně, hlavní oltář je rokokový. Zajímavá je klasicistní křtitelnice z konce 18. století. Nedaleko kostela stojí fara z roku 1778, pozdně barokní stavba s mansardovou střechou a barokní bránou. Před kostelem stojí socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1796.

Milan Caha, Zdroj: Umělecké památky Čech K/O svazek druhý, Academia 1978, 18.10. 2007

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Ondřejov