Pozůstatky hradu přechodného typu na pomezí hradiště a hradu. Typické je valové opevnění pouze z náspu a čelní kamenné zdi. Založen poč. 13. stol., byl centrem přemyslovského loveckého hvozdu. Zanikl po požáru po pol. 13. stol.
Příkopy hradu
Na vrchu Hlavačově v nadmořské výšce 405 m je možné nalézt valy a příkopy stejnojmenného hradu někdy nazývaného Starý hrádek. Hrad byl vybudován na přelomu 12. a 13. století a dokud nebyl dostavěn Křivoklát, byl správním centrem Rakovnicka. Na hrad se dostanete z Rakovníka po modré turistické cestě. Kraj je to pěkný, a tak neváhejte a jděte dále až na místo, které se nazývá Louštín.
28.5. 2002
popis

Hrad tvořily čtyři části, ale dnes je složité odhadnout jaké stavby zde stály. Již od 15. století byly totiž jeho zbytky využívány jako zdroj stavebního materiálu. Můžeme předpokládat, že jádro hradu snad obsahovalo kapli a samozřejmě obytné a užitné stavby, které pravděpodobně výškou nepřevyšovaly opevnění. Archeologický výzkum odhalil i použití cihel. Typologicky Hlavačov můžeme zařadit mezi hrady tzv. přechodného typu.

Prudký Martin podle Ilustrované encyklopedie českých hradů - T. Durdík, 25.12. 2010

historie

Hlavačov byl královským hradem, z něhož byl spravován tzv. přemyslovský lovecký hvozd v povodí Berounky. Archeologický průzkum provedený v roce 1974 prokázal jeho vznik na počátku 13. století. Jeho existenci ukončil rozsáhlý požár v polovině téhož století, po němž již nebyl obnoven. Staveniště není nijak vhodné pro budování těžkých kamenných konstrukcí, protože je tvořeno tercierními písky. Královští stavitelé tedy použili průkopnickou technologii, kdy při výstavbě valu na sebe vršili jednotlivé vrstvy písku, které prolévali řídkou maltou. Vybudovali tak pevné těleso valu dodnes impozantních rozměrů, na jehož koruně pak postavili zídku z dovezené opuky – v okolí se nevyskytují zdroje stavebního kamene. Kromě archeologických nálezů nemámé o hradu ani o jeho jménu žádné písemné doklady. Dnešní pojmenování pochází z písemných pramenů 14. století, kdy již zaniklý hrad obdržel jméno podle mlynáře žijícího v jeho blízkosti.

Další texty historie
Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Lužná