Jednopatrová obdélná tvrz prvně zmiňovaná v l. 1401 – 1408. Majiteli byli bratři Hynek a Purkart z Klokočína Tvrz často měnila majitele.
nádvorní fasáda
Tvrz se nachází v Jihočeském kraji, okrese Písek, na katastrálním území obce Maletice. Od nádraží v Protivíně k ní vede zelená turistická značka. Pro motoristy: příjezd od Písku Směr České Budějovice, po průjezdu první obce Selibov, po 1 km u autobusové zastávky směrová tabule "Maletice" odbočit vpravo 2 km. Po průjezdu Maletic směrem na Myšenec, pak odbočit vpravo na most přes Blanici - 500 m. Vchod ze západní strany klenutou branou. Příjezd od Českých Budějovic Směr Písek, za Protivínem je po 5 km u autobusové zastávky je směrová tabule "Maletice"- odbočit vlevo, dále tak jak bylo popsáno.
Z prospektu Galerie Radost, 21.5. 2007
popis

Tvrz je patrová obdélná budova s polovalbovou střechou, stojící na severní straně dvora. Na východním a jižním nádvorním průčelí má obnovené sgrafitové kvádrování. Je mírně zalomená, z čehož se usuzuje na dvoufázový vznik, snad s mladší východní částí, nebo alespoň jejím nádvorním traktem. Valeně klenutá je pouze v obou podlažích shodně příčná položená vstupní síň a tři menší prostory v přízemí. Valeně klenutý je i sklep pod částí severního traktu. Ostatní objekty dvorce pocházejí v dnešní úpravě až z 19.- 20. století.

Encyklopedie českých tvrzí, 2.díl, kolekt. aut., nakl. Argo, 2000, Jaroslav Špiroch, 18.6. 2014

historie

Jako první majitelé dvora jsou doloženi bratři Hynek a Purkart z Klokočína k r. 1401. Dvůr byl podle A.Sedláčka odedávna vázán manskými povinnostmi ke Hluboké. V r. 1484 byly tyto povinnosti převedeny ke Zvíkovu. V l. 1510- 41 patřil dvůr Litochlebům ze Strachotína a pak Protivínským z Pohnání. Ti jsou snad stavitelé tvrze, která je při prodeji r. 1584 Švamberkům uváděna jako pustá. R. 1595 koupil Klokočín Jindřich Bezský z Ploskovic, který tvrz opravil a současně s dvorem a dnes zaniklou vsí r. 1607 opět prodal. Již r. 1615 byl statek připojen k Protivínu. Od r. 1615 drželi Klokočín Wratislavové z Mitrovic, od r. 1662 Trauttmansdorffové a po nich od r. 1711 Schwarzenbergové. Od r. 1989 byli majiteli Mgr. Marie a Ing. Mirko Bernas, kteří tvrz zrekonstruovali.

Ves Klokočín je poprvé doložena v l. 1401 – 1408, kdy majitelé tamního dvora, bratři Hynek a Purkart z Klokočína, byli povinni manskými službami k hlubockému hradu. R. 1451 prodal Purkartův syn Příbram z Klokočína dvůr Petru Šantovi z Budičovic. Klokočínský dvůr náležející Šantovým sirotkům koupil r. 1484 Štěpán Kuchta z Květuše. Až do r. 1541 jsou při majetkových převodech zmínky jen o dvoru. Tehdy jej koupil Mikuláš Protivínský z Pohnání. Buď již on nebo jeho nástupci (Jaroslav 1562, Beneš 1576) vystavěli ve vsi tvrz. Kdy přešel Klokočín do majetku Švamberků, není známo, ale v r. 1584 prodali bratři Jan Jiří a Jan Vilém ze Švamberka na Zvíkově Oldřichu Želízkovi z Tourového „pustou tvrz jménem Klokočín“ a za dlouholeté služby propustili její držitele z manství. Od Želízka koupil r. 1595 statek Klokočín Jindřich Březský z Ploskovic, tvrz opravil a spolu s dvorem a vsí ji prodal r. 1607 Joštovi…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 24.4. 2004

půdorys přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1401

Jako první majitelé dvora jsou doloženi bratři Hynek a Purkart z Klokočína

• 1484

Byly manské povinnosti převedeny z Hluboké ke Zvíkovu

• 1510 - 1541

Patřil dvůr Litochlebům ze Strachotína a pak Protivínským z Pohnání

• 1584

Tvzr je prodána Švamberkům a je uváděna jako pustá

• 1595

Koupil Klokočín Jindřich Bezský z Ploskovic, který tvrz opravil

• 1607

Jindřich Bezský z Ploskovic tvrz se dvorem a dnes zaniklou vsí prodal

• 1615

Uvádí se, že je tvrz v držení Wratislavů z Mitrovic a statek byl připojen k Protivínu

• 1662

Tvrz zkoupili Trauttmansdorffové

• 1711 - 1924

Od Trauttmansdorffů zakoupili tvrz Schwarzenbergové a tvrz byla stále připojena k Protivínskému statku

Tvrz a dvůr v majetku JZD

Jsou majiteli Mgr. Marie a Ing. Mirko Bernas, kteří tvrz zrekonstruovali.