Martinický palác

Starý Martinický dům
Renesanční palác z 2. pol. 16. stol. vznikl přestavbou čtyř gotických staveb. Upraven na konci 16. století a rozšířen 1620. Sgrafita na průčelí jsou z roku 1580, uvnitř se zachovaly malované stropy a kaple.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Palác se rozkládá na komplikovaném, nepravidelném městišti mezi Hradčanským náměstím, Kanovnickou ulicí a Jelením příkopem. Městiště v historii prošlo složitým vývojem. Palác vznikl na místě čtyř středověkých domů, jeden z nich vlastnil kronikář Beneš Krabice z Weitmile. Středověké zdivo se dochovalo jak v klenutých sklepeních, tak místy v obvodovém zdivu až do výše prvního patra. Dnešní podobu začal dům získávat po požáru Hradčan díky stavebním aktivitám Ondřeje Teyffela ze Zeilberku. Na jeho úpravy navázal v roce 1580 Jiří Bořita z Martinic. Při jeho úpravách vznikla i bohatá sgrafita. Druhou etapu martinických přestaveb realizoval ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 10.4. 2008